Rechtszaak over ontslag waarnemend burgemeester

Foto: ANP

Oud-waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) van de gemeente Scherpenzeel vecht donderdagmiddag bij de bestuursrechter zijn ontslag aan. De zaak dient bij de rechtbank in Arnhem.

De Gelderse commissaris van de Koning John Berends ontsloeg Klein op 7 oktober, direct nadat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken had besloten dat de gemeente Scherpenzeel zelfstandig mag blijven, iets waartegen de provincie Gelderland jarenlang heeft gestreden.

Volgens advocaat en arbeidsrechtdeskundige Arjan Klaassen mocht Berends Klein helemaal niet ontslaan. De commissaris zegt zelf dat hij dat recht heeft, omdat hij ook degene is die waarnemend burgemeesters mag benoemen. Maar Klaassen stelt dat een ontslagbevoegdheid nergens beschreven staat. Bovendien is de gemeenteraad niet ingelicht en daarom deugt de procedure niet, vindt de raadsman.

Klaassen wil dat de voorzieningenrechter het ontslag zo snel mogelijk terugdraait en verwacht dat de commissaris niet ondertussen een nieuwe waarnemend burgemeester voor Scherpenzeel benoemt. Voor zover bekend is een waarnemend burgemeester nooit eerder per direct ontslagen door een commissaris van de Koning.