Slachtoffers spreken in rechtbank over misbruik in dansschool

Foto: ANP

Op de tweede dag van het strafproces tegen de 38-jarige dansschoolhouder uit Groningen komen de slachtoffers aan het woord. De dansschoolhouder wordt verdacht van zedenmisdrijven,

Na ongeveer twaalf slachtofferverklaringen houdt de officier van justitie het requisitoir met daarin de strafeis.

A. staat terecht voor verkrachting of aanranding van dertien personen sinds 2015. De zedendelicten zouden onder meer hebben plaatsgevonden tijdens privé-stretchoefeningen. Daarbij assisteerde A. de slachtoffers bij een split of spagaat. Ook zou A. zedendelicten hebben gepleegd met medewerkers van Groningen Dance Center, de school die A. meer dan vijftien jaar runde.

Slachtoffers hadden de indruk dat ze dankzij A. konden doorbreken als danser, bijvoorbeeld bij een demoteam of in Amerika. Dat bleek maandag op de eerste zittingsdag.

In de rechtbank ontkende A. aanvankelijk seksuele handelingen te hebben verricht met leerlingen en docenten. Volgens hem is er sprake van een heksenjacht sinds zijn gedrag in 2017 ter discussie is komen te staan. Hem werd toen verweten dat hij bij massages te ver was gegaan en oneerbare voorstellen had gedaan. Volgens A. worden zaken verkeerd geïnterpreteerd en verdraaid.

Gedurende de rechtszaak gaf A. toe dat hij in 2020 seks had met een van zijn leerlingen. Het meisje was destijds 17 jaar oud. A. vertelde de rechter dat hij het meisje eenmaal had gevraagd hem oraal te bevredigen. Dat zou tijdens een intiem gesprek zijn gebeurd, na een les. Het meisje heeft verklaard dat het vaker is gebeurd.