Asielzoekers slapen opnieuw op stoelen en veldbedden in Ter Apel

Foto: ANP

Bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel sliepen in de nacht van woensdag op donderdag weer mensen op veldbedden en stoelen. Hoeveel mensen niet in een gewoon bed hebben geslapen kan de woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet precies zeggen. Wel is zeker dat er in Ter Apel 150 veldbedden beschikbaar waren.

De druk op de asielopvang is zo groot, dat elke dag “gepuzzeld moet worden om voor iedereen een slaapplek te regelen”. Vanwege de druk is woensdag daarom in Amsterdam het marineterrein weer in gebruik genomen voor de opvang. Ook besloot het kabinet om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang. In totaal is daar tot eind oktober plek voor ruim duizend asielzoekers.

Het COA is blij met de ingreep van het kabinet. “We zeggen al een aantal weken dat onze bezetting 100 procent is en elke dag komen er nieuwe mensen bij.”

Naast gesprekken met gemeenten voor opvangplekken, is COA sinds deze week ook hotels en vakantieparken aan het benaderen om te vragen of zij plek hebben. “Er is een heel team aan het rondbellen bij verschillende hotelketens en vakantieparken. Daarbij zijn we specifiek op zoek naar plekken waar minimaal dertig mensen zeker twee weken kunnen blijven. Anders loont het niet”. In het vakantiepark in Duinrell worden al zo’n negenhonderd asielzoekers opgevangen. Welke hotels en vakantieparken zijn benaderd is nog niet bekend.

Crisisnoodopvang

Met de zoektocht naar nieuwe opvangplekken hoopt het COA te voorkomen dat er crisisnoodopvang moet komen. “Dat is echt het aller-allerlaatste scenario waarop we willen overgaan”, aldus de woordvoerster. Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten. De laatste keer dat dit gebeurde was zo’n zes jaar geleden. Toen kwamen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is. “Dit laatste is natuurlijk zeer onwenselijk en probeer ik te voorkomen. Hiertoe vraag ik hulp aan gemeenten, provincies en vele andere betrokken partijen”, schreef ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.