Gemeente en universiteit Groningen: we delen zorgen actievoerders

09 sep 2021, 13:28 Groningen
studenten bezetten academiegebouw groningen wegens woningcrisis
ANP
De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zeggen dat ze de zorgen delen van de ongeveer 75 studenten die donderdag het Academiegebouw in de stad hebben bezet. De actievoerders zeggen dat er te weinig woonruimte is, vooral voor internationale studenten. Ze willen pas vertrekken als hun eis voor meer huisvesting wordt ingewilligd.
De Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA, wonen) en Hans Biemans van het college van bestuur van de universiteit zijn in het Academiegebouw om met de studenten te praten.
Volgens een woordvoerder van de actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.) heeft de universiteit alle deuren van het gebouw dicht gedaan. Mensen die in het gebouw waren mogen wel naar buiten, maar niemand mag naar binnen. De studenten mogen ook geen eten laten bezorgen, zegt de woordvoerder. Alle colleges, promoties en buluitreikingen in het gebouw zijn geschrapt. "Volstrekt belachelijk. Je zou gewoon eten naar binnen moeten kunnen laten. Alle grote collegezalen kunnen gebruikt worden en we maken ruimte voor buluitrekingen. We zitten die mensen niet in de weg. We staan tegenover de RUG, niet tegenover hen."
Eerder op de dag waren ongeveer 150 mensen in Groningen de straat opgegaan in een 'mars der daklozen'. Ze verzamelden zich op de Grote Markt en liepen vervolgens naar het Academiegebouw om aandacht te vragen voor de woningcrisis onder met name internationale studenten. De demonstranten liepen met borden met daarop teksten als 'housing is a human right' en 'winter is coming'. Ook riepen ze leuzen waarmee ze duidelijk maakten dat ze snel goede huisvesting willen.
Dit jaar hebben honderden studenten nog geen woonruimte kunnen vinden. Enkele studenten slapen momenteel in de noodopvang van de gemeente en via opvang die S.O.S. voor ze geregeld heeft. Ook stelt de actiegroep dat sommigen bij vrienden of op campings verblijven.
Ook andere steden kampen met een woningtekort voor studenten. Zo hebben in Enschede nog zo'n 400 tot 500 internationale studenten geen kamer gevonden, terwijl het studiejaar al is begonnen.