400 miljoen euro schade door wateroverlast in Valkenburg

Foto: ANP

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Het gaat volgens burgemeester Daan Prevoo naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

Hoe groot de schade precies is in Zuid-Limburg, is pas over een aantal weken duidelijk. Daarvoor moet het water zakken en moeten panden eerst drogen. Volgens Prevoo zijn 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij.

Bij de herstelwerkzaamheden zullen zich ook praktische problemen voordoen, zei Geeke Feiter, de directeur van het Verbond voor Verzekeraars. “Het is nu al moeilijk om bijvoorbeeld een stukadoor te vinden, ook al is iedereen begaan met Limburg.”

De verzekeraars zijn bereid de meeste schade te vergoeden, maar kijken ook naar de overheid. “Het meeste is eigenlijk wel gedekt”, aldus Feiter. Zij wees erop dat het voor verzekeraars nagenoeg onmogelijk is om dit soort schade helemaal te dekken. Het demissionaire kabinet heeft de wateroverlast in de zuidelijke provincie al tot ramp verklaard. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de overheid kunnen aankloppen.