Limburg is grootste coronabrandhaard van West-Europa

Foto: ANP

Nergens in het westen van Europa worden zoveel coronagevallen vastgesteld als in Limburg. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers. Ook voor Nederland is dat een record, sinds het begin van de epidemie had een provincie nog nooit zo veel positieve tests.

Limburg en de elf andere provincies blijven, zoals verwacht, op het hoogste waarschuwingsniveau staan. Ze kleuren net als vorige week donkerrood op de Europese coronakaart. Die wordt elke donderdag vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart staan in totaal 212 regio’s. Limburg en zestien andere regio’s hebben meer dan 2000 besmettingen per 100.000 mensen.

De meeste besmettingen worden vastgesteld in het midden van Europa. In de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zijn van 8 tot en met 21 november 3237 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgt Opper-Oostenrijk. Andere landen met veel positieve tests zijn Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië.

Ook in andere Europese landen stijgt het aantal bevestigde besmettingen. Sardinië stond vorige week als laatste regio van heel Europa op groen, het laagste waarschuwingsniveau, maar gaat nu naar oranje.