Miljoenen compensatie voor Limburgse ondernemers met omzetverlies

Foto: ANP

Limburgse ondernemers die door de waterschade dit jaar én de coronacrisis een behoorlijk deel van hun omzet zijn verloren, worden gecompenseerd. Begin 2022 wordt er een eenmalige regeling gepubliceerd voor bedrijven met zeker 50 procent omzetverlies in de tweede helft van 2021.

Dat meldt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil hiermee Limburgse bedrijven helpen die zijn geconfronteerd met “een opeenstapeling van crises”.

De regeling kost in totaal zo’n 12 miljoen, schat het kabinet. Bedrijven die ook gebruik maken van loonsubsidie worden wel gewaarschuwd: de compensatie wordt verrekend als omzet, waardoor bedrijven wellicht minder loonsteun kunnen krijgen.

De schaderegeling voor landbouwers in de uiterwaarden – het gebied tussen de dijk en rivier – van Boxmeer tot Geertruidenberg wordt in januari 2022 bekendgemaakt. Landbouwers kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de regeling.

Voor de algemene schaderegeling zijn inmiddels 2325 meldingen binnengekomen. Aan 234 gedupeerden is zo’n 5,2 miljoen euro uitgekeerd.