Beste tijd om de Tsuchinshan-ATLAS komeet te zien met blote oog

15 okt , 16:06 Nieuws
fir0002 flagstaffotos
Fir002/Flagstaff Bron:Wikipedia
De Tsuchinshan-ATLAS komeet is sinds 11 oktober een aantal dagen te zien met het blote oog, volgens Weeronline. Dit bijzondere natuurverschijnsel is te danken aan de verdamping van ijsdeeltjes wanneer de komeet dichter bij de zon komt. Hierdoor ontstaat een prachtige, lange staart. Om de komeet te zien, moet je ongeveer drie kwartier na zonsondergang naar het westen kijken, net boven de horizon. De dagen daarna staat de komeet steeds hoger aan de hemel, maar vanaf 15 oktober wordt hij minder zichtbaar, omdat hij verder van de aarde af beweegt.
Deze waarnemingsperiode biedt een unieke kans om dit indrukwekkende hemellichaam met eigen ogen te zien. Hoewel de komeet op 11 oktober het beste zichtbaar is, kun je hem de dagen erna ook nog waarnemen, hoewel hij na 15 oktober steeds verder vervaagt.
De staart van de komeet ontstaat doordat de warmte van de zon de ijsdeeltjes van de komeet doet verdampen, wat een schitterend lichtverschijnsel creëert. Dit is een bijzonder fenomeen dat niet vaak met het blote oog te zien is, waardoor het de moeite waard is om op een heldere avond een kijkje te nemen. Kijk naar het westen zodra de zon onder is, want vanaf dat moment staat de komeet het laagst boven de horizon en heb je de grootste kans om hem te zien.
Als je geïnteresseerd bent in astronomie of gewoon wilt genieten van een zeldzaam natuurverschijnsel, dan is dit het moment om je ogen op de hemel te richten. Zorg ervoor dat je op tijd buiten bent en naar het westen kijkt, want de komeet blijft slechts een beperkte tijd zichtbaar.
Voor meer informatie kun je terecht op het volledige artikel van Groningen Nieuws