Waarom staat de goudprijs nu zo hoog?

17 apr , 10:35 Nieuws
zlataky cz bn3kypiad8k unsplash

De goudprijs heeft recent het hoogste punt in de afgelopen tien jaar bereikt en tikte op de eerste dag van april 2025 een prijs van 90 euro per gram aan. Maar wat is de reden voor dit recordbedrag? De goudprijs wordt echter beïnvloed door meerdere factoren, waarvan de belangrijkste in dit artikel aan bod komen.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden

De eerste beïnvloedende factor is het vraag een aanbod, waarbij de vraag naar goud momenteel nog steeds erg groot is. Hoe meer vraag er is naar goud, hoe hoger de waarde en dus de goudprijs. In 2024 registreerde men zelfs een record, waarbij de vraag volgens de World Gold Council (WGC) steeg naar 4.974 ton. Bijna ⅕ deel (1.000 ton) werd toen gekocht door de centrale banken.

De centrale banken kochten zelfs twee keer zoveel goud als het jaar ervoor. Mede omdat er veel geld werd bijgedrukt, waardoor de waarde van valuta als de dollar en euro juist zijn gedaald. Iets dat dus weer positief is voor de goudprijs. Goud is namelijk een van de edelmetalen met een verlaagd risico, in vergelijking met aandelen, valuta, crypto en dergelijke. Goud kopen wordt nog steeds gezien als een zeer goede investering, aangezien de verwachtingen zijn dat de prijs zal blijven stijgen.

Het edelmetaal is schaars en heeft de afgelopen jaren bewezen zich staande te kunnen houden en winst te kunnen opleveren (met name op de langere termijn). Het is een manier om te zorgen voor financiële stabiliteit. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk toen Rusland Oekraïne aanviel in februari 2022 en de goudprijs flink piekte.

Door de onzekere politieke situatie van dit moment, mede door het presidentschap van Donald Trump, kiezen ook consumenten veel vaker voor veilige investeringen. Met als bijkomende reden dat het een van de weinige grondstoffen is die niet in aanmerking komt voor de nieuwe wereldwijde importheffingen van de Amerikaanse president.

Niet alleen centrale banken en investeerders kochten veel fysiek goud in, dit geldt namelijk ook voor de technologie sector. Veel bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) hebben goud ingekocht. Mede om er zeker van te zijn dat ze genoeg van het edelmetaal in eigen bezit hebben, voor het maken van geavanceerde computerchips die nodig zijn voor AI-toepassingen.

Een andere factor die veel invloed heeft op de goudkoers is de rente. Lage rente en hoge inflatie zorgen namelijk voor minder koopkracht. Dit betekent automatisch ook dat het "traditionele" sparen minder interessant is en velen hun spaargeld liever bewaren in fysieke vorm, zoals goud. Het is een manier om spaargeld te beschermen, thuis of in een kluisje bij de bank.

Blijft de goudprijs hoog in 2026?

Hoewel het onmogelijk is om dit met zekerheid te voorspellen, verwachten experts dat de goudprijs zal blijven stijgen (of rond dezelfde koers zal blijven). De verwachtingen zijn dat deze in het tweede deel van 2025 en 2026 zal blijven schommelen rond de 3.000 dollar per ounce (deze wordt namelijk veelal vergeleken tegen de dollarprijs). Goldman Sachs voorspelt een prijs van 3.000 dollar in 2025, gebaseerd op een blijvend onstabiel geo-politiek klimaat, een positieve instelling van consumenten en investeerders, en de stijgende vraag vanuit China.