Burgemeesters Veiligheidsberaad zijn voor extra maatregelen

Foto: ANP

De meeste burgemeesters in het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, zijn voor extra maatregelen om het aantal coronabesmettingen weer terug te dringen. “Wij moeten een keer van het virus af”, zegt burgemeester Antoin Scholten van Venlo.

Voor een aantal burgemeesters is een QR-code op het werk een goede aanvulling op de basismaatregelen. Zij zien het tonen van een coronatoegangsbewijs als “consequentie van het niet-vaccineren”.

Pieter Broertjes van Hilversum is tegen “maatregelen die tweespalt in de samenleving vergroten”. “Rutte zei dat wij samen de coronacrisis gingen oplossen. Laten wij dat ook tot het eind doen.” Volgens zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht veroorzaakt elke maatregel die wordt genomen, tweespalt.

Voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, vindt ingrijpen noodzakelijk. “Ik heb liever dat het parlement nu keuzes maakt dan dat medici dat straks moeten doen.” Volgens hem gaat het nu bijvoorbeeld om de keus of een QR-code tonen of een hele sector op slot.