Kozijnen gaan over het algemeen erg lang mee. Als je kozijnen dus aan vervanging toe zijn, is de kans groot dat je deze maar één keer in je leven moet vervangen. Kortom: nieuwe kozijnen kopen is dan ook niet iets wat je dagelijks koopt. Tegelijkertijd is er wel heel veel om rekening mee te houden. Bovendien vraagt het een flinke investering. Je wilt er dus wel zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Maar hoe weet je dit? Waar moet je eigenlijk op letten als je nieuwe kozijnen aanschaft?
Wees je ervan bewust dat er veel verschil in kwaliteit is. Niet alleen als we kijken naar het materiaalgebruik, maar ook zeker als we letten op de service van verschillende bedrijven. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een betrouwbare fabrikant. Een leverancier die al meerdere jaren in dit vak actief is, weet waar hij het over heeft en ook echt goede service en garantie kan bieden. Een goed voorbeeld is Ploeg kozijnen. Ons advies is dan ook om de reviews online te lezen van de verschillende bedrijven die kozijnen aanbieden. Vraag eventueel ook op meerdere plekken offertes aan. Zo maak je gemakkelijker een weloverwogen beslissing en betaal je nooit meer dan nodig is. Let op: laat je nooit volledig leiden door de prijs. Als het prijsverschil tussen twee fabrikanten wel erg hoog is, dan moet dit verschil wel ergens vandaan komen. Lijkt iets dus te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval.
Oudere kozijnen maken het vaak niet mogelijk om nieuwe beglazing aan te schaffen. Dikker glas past dan niet binnen het profiel. Het gevolg is dat de kozijnen dus niet alleen meer warmte doorlaten, maar ook het glas nauwelijks tot niet isoleert. Om warmteverlies tegen te gaan, is het dan ook slim om bij het vernieuwen van de kozijnen ook direct voor andere beglazing te kiezen. Zo verhoog je direct de isolatiewaarde van je woning. Een dikker profiel maakt het nu ook mogelijk om voor triple glas of HR++ glas te kiezen.
Vervang je alle kozijnen en ruiten in huis? Dan is dit een flinke klus. Het kan dus ook zijn dat dit langer dan een dag duurt. Wees je er dus van bewust dat dit zeker in het najaar en de winter betekent dat de temperatuur in huis snel zal dalen. Het montageteam zal gelukkig meestal wel in etappes werken. Hierdoor ligt nooit het gehele huis open. Bovendien zal - mocht het niet mogelijk zijn om alles in één dag te monteren - er altijd een tijdelijke oplossing worden geplaatst. Je hoeft dus niet te slapen in een huis zonder ramen. Wel kan het slim zijn om tijdens de montagedag tijdelijk even ergens anders te verblijven. Zeker als je jonge kinderen hebt. Zo ervaar je minder last door de kou.