Nederlandse huishoudens ontdekken in hoog tempo de voordelen van plug-in thuisbatterijen. Waar traditionele accu’s vaak professionele installatie vereisen, bieden de nieuwe generatie stekkerbatterijen een laagdrempelig alternatief. Volgens de specialisten van Thuisbatterij.nl staan we aan het begin van een bredere adoptie.
De energietransitie in Nederland krijgt er een versnelling bij: de plug-in thuisbatterij. Deze relatief nieuwe vorm van energieopslag – ook wel stekkerbatterij genoemd – maakt het mogelijk om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan zonder tussenkomst van een installateur of aanpassing in de meterkast. Steeds meer consumenten maken hiervan gebruik, zo merken Mike de Groot en David van Gaalen, mede-eigenaars van het snelgroeiende platform Thuisbatterij.nl.
“Het is duidelijk dat de drempel om met energieopslag te starten veel lager wordt,” zegt Mike de Groot. “Waar je voorheen moest wachten op een installateur en vaak flinke technische aanpassingen nodig had, sluit je een plug-in batterij gewoon aan via een stopcontact. Binnen 15 minuten ben je aan het besparen.”
De toegenomen interesse in thuisbatterijen is deels te verklaren door de veranderende regels rondom zonne-energie. Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverkosten voor huishoudens die veel stroom aan het net leveren. De salderingsregeling – die ervoor zorgt dat teruggeleverde stroom verrekend wordt met verbruik – staat bovendien al jaren onder druk.
David van Gaalen: “We zien dagelijks mensen die zich zorgen maken over die veranderingen. Ze willen hun zelf opgewekte stroom liever zelf gebruiken dan inleveren tegen onzekere voorwaarden. Met een stekkerbatterij sla je je overtollige zonnestroom op en gebruik je die op een later moment, bijvoorbeeld in de avond. Daarmee verhoog je je eigenverbruik en voorkom je terugleverkosten.”
Een belangrijk voordeel van de plug-in thuisbatterij is het gebruiksgemak. In tegenstelling tot traditionele thuisaccu’s – die vaak via een omvormer op de meterkast aangesloten worden – werken stekkerbatterijen volledig zelfstandig. Ze worden geleverd met een slimme energiemeter die het verbruik en de teruglevering meet, en op basis daarvan bepaalt wanneer de batterij moet laden of ontladen.
Volgens De Groot maakt dit de technologie geschikt voor een veel bredere doelgroep. “Huurders, mensen in appartementen, of mensen die gewoon niet willen wachten op een installateur: allemaal kunnen ze aan de slag met energieopslag. En als je meer capaciteit nodig hebt, kun je later uitbreiden.”
Binnen het groeiende aanbod van plug-in batterijen is de Marstek Venus E stekkerbatterij op dit moment het populairste model. Deze batterij heeft een opslagcapaciteit van 5 kWh, is modulair uitbreidbaar, en wordt standaard geleverd met een energiemeter en slimme app.
“Voor veel huishoudens is dit de ideale eerste stap richting energieopslag,” zegt Van Gaalen. “Je kunt hem zelf neerzetten en aansluiten. De software doet de rest. We krijgen er bijzonder positieve reacties op, juist vanwege het gemak.”
Volgens cijfers van Thuisbatterij.nl neemt het aantal verkochte stekkerbatterijen maand op maand toe. Daarbij speelt niet alleen de veranderende wetgeving een rol, maar ook de grotere bewustwording onder consumenten over energieverbruik en netcongestie.
“Veel mensen willen onafhankelijker worden van het net,” aldus De Groot. “De stekkerbatterij biedt daarvoor een toegankelijke oplossing. We staan nog aan het begin, maar het is duidelijk dat dit type batterij een belangrijke rol gaat spelen in de energiebewuste woning van de toekomst.”