Waar moet een groepenkast aan voldoen en waar moet je op letten?

16 apr , 13:10 NL12
pexels akashni weimers 3904954 13785838
Pexels

Er zijn een aantal eisen waar een groepenkast aan moet voldoen. Denk hierbij aan afmetingen, plaatsing, wettelijke eisen en NEN-normen. De groepenkast is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische installatie in huis. Het verdeelt de stroom over verschillende groepen en zorgt voor de veiligheid van de hele installatie.

Waar moet een groepenkast aan voldoen?

De groepenkast is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische installatie in huis. Het verdeelt de stroom over verschillende groepen en zorgt voor de veiligheid van de hele installatie. Maar waar moet een groepenkast in 2025 precies aan voldoen? Zeker bij een verbouwing, de aanschaf van zonnepanelen of een laadpaal is het belangrijk dat je groepenkast up-to-date is.

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast – ook wel meterkast of verdeelinrichting genoemd – is het centrale punt van waaruit de elektriciteit over de woning wordt verdeeld. Elke groep levert stroom aan een specifiek deel van het huis, zoals de keuken, badkamer of buitenverlichting. Moderne groepenkasten bevatten ook meerdere beveiligingscomponenten zoals aardlekschakelaars en installatieautomaten.

Wettelijke eisen?

In Nederland moet een groepenkast voldoen aan de NEN 1010-norm. Deze norm beschrijft hoe een elektrische installatie veilig opgebouwd moet zijn. De belangrijkste eisen op een rij:

  • Aardlekschakelaars zijn verplicht. Per vier groepen moet minimaal één aardlekschakelaar aanwezig zijn.
  • Een hoofdschakelaar is verplicht in elke nieuwe groepenkast. Hiermee kan de volledige stroomtoevoer in één keer worden uitgeschakeld.
  • Zwaardere apparaten zoals een inductiekookplaat, warmtepomp of laadpaal moeten op een aparte groep of 3-fase aansluiting worden aangesloten.
  • Groepsindeling moet duidelijk gelabeld zijn, zodat je weet welke groep bij welk deel van het huis hoort.

Wanneer is vervanging nodig?

Een groepenkast moet vaak vervangen of uitgebreid worden als:

  • Er geen aardlekschakelaars aanwezig zijn.
  • Je kunt meer elektrische apparaten of installaties toevoegen dan je huidige groepenkast aankan.
  • Je overstapt op een 3-fase aansluiting.

Zelf vervangen of laten doen?

Vanwege de veiligheidseisen is het sterk aan te raden om het vervangen of uitbreiden van een groepenkast over te laten aan een erkend installateur. Fouten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties zoals kortsluiting of brand.

Groepenkast uitbreiden: wat zijn de mogelijkheden?

Soms is volledige vervanging van de groepenkast niet nodig, maar volstaat een uitbreiding. Denk bijvoorbeeld aan het bijplaatsen van een extra groep voor een tuinhuis, elektrische kookplaat of een nieuwe badkamer. In zulke gevallen kun je een uitbreidingsmodule laten plaatsen, zolang de bestaande kast nog aan de huidige normen voldoet. Let er wel op dat de uitbreiding vakkundig wordt uitgevoerd en dat de belasting per aardlekschakelaar binnen de grens blijft.

Veelgemaakte fouten bij groepenkasten

In de praktijk komen er regelmatig fouten voor bij het installeren of aanpassen van groepenkasten. Een veelvoorkomend probleem is een verkeerde balans tussen de groepen, waardoor bepaalde delen van het huis overbelast raken. Ook het ontbreken van een hoofdschakelaar of het verkeerd aansluiten van een fornuisgroep kan leiden tot storingen of onveilige situaties. Door vooraf goed advies in te winnen en te kiezen voor kwalitatieve materialen, voorkom je deze valkuilen.

Meer informatieWil je zeker weten of jouw groepenkast voldoet aan de eisen van nu? Of ben je op zoek naar een nieuwe, voorgemonteerde oplossing? Bij Elektramat vind je uitgebreide informatie, compleet voorgemonteerde groepenkasten én een handige tool om zelf een groepenkast samen te stellen.