Waarom een aankoopmakelaar inschakelen in een oververhitte woningmarkt een slimme zet is

16 apr , 13:26 NL12
pexels thirdman 8470807
Pexels

Met de verwachting dat de huizenprijzen in 2025 zeker met 7% zullen stijgen, is de concurrentie op de woningmarkt hevig. Een huis kopen is een spannend avontuur, maar kan daardoor ook behoorlijk uitdagend zijn. De huizenmarkt beweegt tegenwoordig razendsnel en je hebt vaak maar één kans om te bieden. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt, je droomhuis niet misloopt of voor financiële verrassingen komt te staan? Hier zijn de belangrijkste voordelen van een aankoopmakelaar.

Hier zijn de belangrijkste voordelen van een aankoopmakelaar:

1. Sneller reageren op nieuw woningaanbod Je droomhuis verschijnt op Funda… en is alweer verkocht. Frustrerend! Een aankoopmakelaar met een breed netwerk heeft vaak eerder toegang tot nieuw woningaanbod. Hierdoor kun je sneller schakelen, serieuzer genomen worden door verkopers en vergroot je jouw kans om de sleutels in handen te krijgen.

2. Inzicht in verborgen gebreken Een huis kan er perfect uitzien, maar schijn kan bedriegen. Wat als er verborgen gebreken zijn, zoals een verzakte fundering of een dak dat aan vervanging toe is? Een aankoopmakelaar kijkt met een kritische blik naar de bouwkundige staat van de woning en signaleert risico’s al tijdens de eerste bezichtiging. Zo voorkom je onverwachte kosten en teleurstellingen achteraf.

3. Slim en strategisch bieden De huizenmarkt is competitief en overbieden lijkt soms onvermijdelijk. Maar hoeveel moet je dan precies overbieden? Een aankoopmakelaar kent de lokale marktwaarde van woningen en helpt je een doordacht bod uit te brengen. Zo betaal je niet te veel en zorg je ervoor dat je een verstandige investering doet.

4. Meer dan alleen het hoogste bod Het hoogste bod wint niet altijd. Soms spelen voorwaarden zoals een snelle oplevering of financieringszekerheid een doorslaggevende rol. Een aankoopmakelaar adviseert je over de beste biedstrategie, zodat je niet onnodig veel betaalt maar wél je kansen maximaliseert.

5. Inzicht in markttrends en regelgeving In 2025 zijn er diverse veranderingen op de woningmarkt, zoals een verhoging van de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) naar €450.000 en een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters tot €525.000. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van deze ontwikkelingen en kan je adviseren over hoe je hiervan kunt profiteren.

6. Focus op duurzaamheid en energielabels Duurzaamheid wordt steeds belangrijker op de woningmarkt. Woningen met een groen energielabel kunnen in 2025 rekenen op betere hypotheekvoorwaarden en lagere energiekosten. Een aankoopmakelaar let op deze aspecten en adviseert je over de mogelijkheden tot verduurzaming.

7. Begeleiding en zorgeloos kopen Van de eerste bezichtiging tot de sleuteloverdracht: een aankoopmakelaar begeleidt je gedurende het hele proces. Hij controleert de koopakte, bewaakt belangrijke deadlines en zorgt dat alles juridisch klopt. Zo kun jij je volledig focussen op de voorpret van je nieuwe thuis!

We vroegen Inter Immo een makelaarskantoor uit Utrecht welke tips zij hebben voor het kiezen van een aankoopmakelaar die bij je past. Zij adviseren goed op de volgende punten te letten:

  • Vergelijk tarieven en diensten: Vraag offertes aan bij meerdere makelaars en vergelijk hun tarieven en aangeboden diensten.
  • Controleer referenties: Lees ervaringen van eerdere klanten om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de makelaar.
  • Bespreek verwachtingen: Maak duidelijke afspraken over het traject en de bijbehorende kosten.

In de uitdagende woningmarkt van 2025 kan een aankoopmakelaar juist extra toegevoegde waarde bieden om meer kans te maken op een woning, maar ook om onnodige kosten en risico’s te beheersen.