Groep stichtingen gaat met drones uitstoot Tata Steel meten

Foto: ANP

Een aantal stichtingen gaat zelf met drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen meten van Tata Steel in IJmuiden. Volgens hen blijken de GGD en het RIVM gevoelig voor de lobby van Tata Steel en doen die geen onderzoek.

Ze willen graag een onderzoek naar de verhoogde kans op kanker en andere ziektes in de omgeving van het staalcomplex. Die verhoogde kans is mogelijk aanwezig vanwege de uitstoot van giftige stoffen.

Om de metingen mogelijk te maken hebben kapitaalkrachtige personen een bedrag van 1 miljoen euro toegezegd, aldus voorzitter Jan de Jong van de Stichting Schapenduinen. De stichting komt op voor de natuur in het gebied rond Tata Steel.

“In de IJmond is de emmer volgedruppeld. Als de GGD en RIVM niet meer te vertrouwen zijn, houdt alles op. We hebben besloten daarom een schaduwoverheid te vormen en de taak van de overheid op ons te nemen”, zegt De Jong.

Volgens hem blijken de GGD en het RIVM een “willige windvaan” van de Tata Steel-lobby. Het staalbedrijf mag volgens De Jong namelijk alle uitstoot en lozingen zelf berekenen in plaats van (verifieerbaar) gecertificeerde metingen te laten uitvoeren. Ook zou Tata Steel zelf mogen bepalen wanneer uitstoot en lozingen niet worden gerapporteerd. Ze mogen zich er dan op beroepen dat die gegevens vertrouwelijk zouden zijn.

De Jong stelt dat de buren van Tata Steel een 50 procent hogere kans op kanker en andere ziektes hebben. Volgens deskundigen, ze vertelt De Jong, hebben ze mogelijk zelfs een tien jaar kortere levensverwachting dan Nederlanders die elders in het land wonen.

De metingen betreffen de uitstoot van bijvoorbeeld broeikasgassen en fijnstof, maar ook de giftige stof ‘chroom-6’ door Tata Steel, aldus De Jong. De stichting trekt bij het initiatief op met de stichtingen IJmondig en Frissewind.nu.

Tata Steel zegt kennis te nemen van de plannen voor milieuonderzoek door de stichtingen. “Wij kennen het onderzoek of het onderzoeksplan niet en kunnen ook daar dan ook niet inhoudelijk op reageren. Uitingen dat wij gegevens achter zouden houden en niet mee zouden willen werken aan onderzoeken, herkennen wij absoluut niet.”

Het bedrijf zegt er waarde aan te hechten om in gesprek te zijn met de omgeving. Ze stellen de zorgen van de buren zeer serieus te nemen. “Wij investeren honderden miljoenen euro’s in een actieplan dat de impact van onze bedrijfsprocessen op de omgeving tot een minimum beperkt. Een actieplan dat wij onlangs ook versneld en met concrete doelstellingen in werking hebben gesteld.”