Moeder vast voor poging kindermoord na vondst baby in container Amsterdam

Foto: ANP

Een 31-jarige vrouw wordt ervan verdacht in 2014 haar pasgeboren baby in een ondergrondse container in Amsterdam-Slotermeer te hebben achtergelaten. De vrouw is in april in Duitsland aangehouden en staat op 17 augustus voor de rechter op verdenking van poging tot kindermoord. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

Het kindje werd zondagochtend 26 oktober 2014 rond 04.15 uur gevonden nadat een voorbijganger in de Fritz Conijnstraat in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer huilgeluiden uit een ondergrondse vuilcontainer hoorde komen. De politie wist het meisje met behulp van de brandweer levend uit de container te bevrijden.

De politie is de moeder op het spoor gekomen dankzij een vingerafdruk die op de tas zat. Daarin werd de pasgeboren baby bijna zeven jaar geleden aangetroffen. De moeder heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Op 10 mei werd ze door Duitsland overgeleverd aan Nederland. Ze zit in voorlopige hechtenis. Haar zaak wordt deze maand nog niet inhoudelijk behandeld. Het betreft een inleidende zitting.

Het meisje is inmiddels 6 jaar. In haar belang is de aanhouding niet eerder naar buiten gebracht, stelt het OM. Het meisje, dat geadopteerd is, maakt het goed. Haar adoptieouders zijn op de hoogte gebracht van de arrestatie.