Verdachten overval waardetransport Amsterdam voor rechter

Foto: ANP

Zes mannen die worden verdacht van een gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord staan woensdag voor de rechter. Het gaat om een eerste inleidende zitting.

De overval mondde uit in een wilde achtervolging met de politie. Die eindigde in Broek in Waterland. Daarop volgde een schietpartij in een weiland bij het dorp. Daarbij werd een 47-jarige overvaller dodelijk geraakt door een politiekogel.

De overval vond plaats op 19 mei op klaarlichte dag bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. De verdachten hadden het voorzien op een transportauto met edelmetalen. De overvallers gebruikten snelle auto’s. Ook hadden ze automatische wapens waarmee zij bij het bedrijf in de lucht schoten. Medewerkers en beveiligers van Schöne werden geboeid met tiewraps.

De buit werd in de auto’s van de overvallers overgeladen. Daarna vluchtten zij richting Broek in Waterland, met in hun kielzog een grote politiemacht. Ook tijdens de vlucht zouden de overvallers op de politie hebben geschoten.

De zes mannen die zijn gepakt komen uit België en Frankrijk. De doodgeschoten overvaller was een Fransman.

Het Openbaar Ministerie geeft woensdag een toelichting op de voortgang van het onderzoek. Berichten in diverse media over de omvang van de (miljoenen)buit heeft het OM tot dusver niet willen bevestigen. Dat een deel van de buit (circa 4 miljoen euro aan edelmetalen) spoorloos zou zijn, wilde justitie evenmin bevestigen.