Demonstratie tegen anti-lhbti-geweld na flatbrand in Amsterdam

Foto: ANP

Donderdag wordt in Amsterdam een demonstratie gehouden tegen anti-lhbti-geweld. Het protest wordt georganiseerd naar aanleiding van de brand in een studentenflat in Amsterdam-West afgelopen vrijdag. Daarbij werd vermoedelijk een regenboogvlag in brand gestoken.

De actie begint om 17.00 uur op het Mercatorplein. Vanaf daar lopen de betogers naar de flat. Daar wil Van Munster als statement een enorme regenboogvlag vanaf het dak naar beneden hangen.

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit op de achtste etage. Het gebouw moest worden ontruimd. Vier mensen raakten gewond. De politie houdt rekening met brandstichting die gericht lijkt tegen de regenboogvlaggen in het gebouw. Eerder waren er al vergelijkbare incidenten. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten dat er extra rechercheurs op de zaak zijn gezet.

Woensdag ging de brandweer opnieuw langs in de flat voor een inspectie. Dat was naar aanleiding van aanhoudende zorgen van de bewoners over de veiligheid. Studentenhuisvester DUWO kwam met het advies om regenboogvlaggen alleen achter de eigen ramen te hangen. Door ze niet meer in de openbare ruimte te plaatsen, zoals op deuren, wordt hopelijk voorkomen dat er opnieuw brand wordt gesticht in het gebouw.

Het protest is een steunbetuiging aan de bewoners van de flat aan de Krelis Louwenstraat. Initiatiefnemer Carlo van Munster hoopt dat er zeker duizend mensen komen.