OM: overvallers Amsterdam-Noord schoten wel op politie

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie laat nog volop onderzoek doen naar het gericht schieten op de politie door de overvallers van een waardetransport bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord op 19 mei. Het feit dat daar op basis van forensisch onderzoek vooralsnog geen aanwijzingen voor zijn, betekent niet dat het niet is gebeurd, zo zette het OM maandag uiteen tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen zes verdachten.

Het OM haalde onder meer verklaringen aan van agenten die aangifte hebben gedaan. Zij zeggen dat er wel degelijk ettelijke malen op de politie is geschoten, tijdens de wilde achtervolging die op de overval volgde. De rechtbank bepaalde maandag dat de zes verdachten in voorarrest moeten blijven.

Op de bewuste dag vond een overval plaats op een waardetransport bij het filiaal van Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan. Buiten het pand schoten overvallers met automatische wapens in de lucht. Binnen werden medewerkers van het bedrijf vastgebonden. De overvallers gingen er vandoor met een buit van 14,5 miljoen euro, waarvan een deel nog zoek is.

Een ware politiemacht zette de achtervolging in. De overvallers vluchtten in meerdere auto’s naar het dorp Broek in Waterland, boven Amsterdam. Daar schoot de politie een 47-jarige overvaller dood en hield zij zes anderen aan.

Volgens het OM hebben de heftige gebeurtenissen grote impact gehad op de betrokken agenten. Tijdens de achtervolging zou er gericht op politieauto’s zijn geschoten, met onder meer een kalasjnikov. “Hij was aan het schieten”, zo omschrijft een agent de acties van een van de verdachten. “Hij schoot in het rond. Het was alsof hij alles wat hij zag probeerde te raken.” Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen politievoertuigen zijn geraakt.

Volgens het OM is er “geen enkele reden” om aan de verklaringen van de agenten te twijfelen. “Er werd al rijdend geschoten”, aldus de officier van justitie. Het schieten op de agenten is opgenomen op de aanklacht als poging tot doodslag en een doorslaggevend onderdeel van de zaak als het gaat om de zwaarte van de uiteindelijk op te leggen straffen.

Vorige week zijn in België en Frankrijk nog twee verdachten opgepakt, een man en een vrouw. Zij zullen na overlevering in de in Amsterdam lopende zaak worden opgenomen. Ook een op aangeven van de Belgische justitie in Oost-Europa opgepakte verdachte wordt aan de Amsterdamse zaak gelinkt.

In januari vindt opnieuw een inleidende zitting plaats. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt in september volgend jaar verwacht.