Honderden horecazaken in Amsterdam houden deuren dicht

Foto: ANP

Honderden horecazaken in de hoofdstad houden de deuren gesloten sinds de nieuwe coronamaatregelen dit weekend zijn ingegaan. Dat bevestigt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland regio Amsterdam na berichtgeving van Het Parool. De redenen voor de sluitingen lopen uiteen, maar de combinatie van personeelstekort en de extra coronamaatregelen staan bovenaan de lijst, aldus de woordvoerster.

“Clubs kunnen zonder te placeren niet openblijven en veel bedrijven hebben een grote uitdaging om hun personeel te behouden. Dat vertrekt zelf weer uit de horeca en wacht niet op het moment dat het contract wordt beëindigd”, aldus de woordvoerster. Horecaconcerns kiezen ervoor om slechts een aantal van de vestigingen te openen in plaats van allemaal, en door het teruglopende toerisme kiezen hotels met een restaurant ervoor helemaal gesloten te blijven bij weinig gasten. Exacte aantallen heeft de woordvoerster niet, maar het zou gaan om honderden gesloten bedrijven op een totaal van zo’n 6000 in Amsterdam.

Sinds dit weekend moet de horeca in plaats van om middernacht, om 20.00 uur de deuren sluiten. Voor een deel van de horecazaken maakt die regel, in combinatie van het extra werk om mensen te placeren en QR-codes te controleren, het niet mogelijk om “überhaupt nog een beetje omzet te maken”, aldus KHN Amsterdam. “Mensen willen wel iets eerder uit eten, maar voor een feestcafé of club gaat dat echt niet lukken van vijf tot acht ’s avonds.”

KHN heeft het kabinet gevraagd om de sluitingsregels te verruimen. De horeca wil dat de regel gaat gelden dat er vanaf 20.00 uur geen nieuwe mensen meer mogen binnenkomen, maar iedereen die al aanwezig is, wel kan blijven zitten. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus heeft het OMT om een advies gevraagd over dit zogenoemde ‘inloopmodel’.