Reactor Petten wordt weer opgestart na oplossing lekkage

Foto: ANP

De kernreactor in Petten (Noord-Holland) wordt donderdag weer opgestart en uitgebreid getest. De reactor, die als hij in bedrijf is de grootste hoeveelheid medische isotopen ter wereld produceert, lag de afgelopen tijd stil vanwege een lekkage in een koelsysteem. Dat probleem is verholpen door een soort bypass aan te leggen, laat een woordvoerster van eigenaar NRG weten.

Het lek werd eind januari ontdekt. Gevaren heeft het volgens NRG niet opgeleverd, maar doordat de reactor kwam stil te liggen, konden diverse ziekenhuizen niet alle scans uitvoeren die ze zouden willen doen. De medische isotopen die uit de zogeheten Hoge Flux Reactor in Petten komen, zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van kanker. Aangezien Petten normaal zo’n 40 procent van de wereldwijde hoeveelheid produceert, was dat niet zomaar op te vangen door andere reactoren.

Op gecontroleerde wijze zet NRG de systemen donderdag weer aan. “Het is altijd wel spannend om weer op te starten na zo’n aanpassing”, vertelt de woordvoerster. Ze hoopt dat aan het einde van de dag duidelijk is of de reactor weer gewoon kan gaan draaien.

Petten produceert ook isotopen die in de industrie worden gebruikt. Orders in die categorie zijn toegenomen. Die toegenomen vraag komt volgens de woordvoerster door de economische sancties die Europa tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de invasie van buurland Oekraïne. Die raken ook de Russische nucleaire sector.