Grote stroomstoring rondom Haarlem verholpen

Foto: ANP

De grote stroomstoring in en rond Haarlem, die even na 23.00 uur vrijdagavond begon, was om 04.00 uur zaterdagochtend verholpen. Zo’n 30.000 huishoudens, een groot deel van Haarlem en delen van Spaarndam, Bloemendaal en omgeving kwamen in het donker te zitten na rookontwikkeling in een hoogspanningsstation, een plek waar stroom wordt verdeeld en getransporteerd naar kleinere stations.

TenneT, dat het landelijke hoogspanningsnet beheert, meldde vrijdagavond dat een verbinding tussen Velzen en Waarderpolder om 23.07 uur was uitgevallen, met een stroomstoring in en rondom Haarlem tot gevolg. Veiligheidsregio Kennemerland weet de storing aan een brand in het hoogspanningsstation aan de Emrikweg in Haarlem, die na inzet van de hulpdiensten geblust werd. Volgens TenneT was er geen brand, maar wel rookontwikkeling door gassen die vrijkwamen.

In eerste instantie liet netbeheerder Liander weten dat de storing rond 01.15 uur zou zijn opgelost, later werd dit aangepast naar 02.15 uur en even na 01.00 uur maakte de netbeheerder bekend dat de “eindtijd onbekend” was. Nadat TenneT de stroom in het hoogspanningsstation om 03.28 uur had hersteld, kon de stroomvoorziening weer op gang worden gebracht.

Er komt een onderzoek naar de oorzaak van de rookontwikkeling. Ook wordt onderzocht of er een explosie aan voorafging. Dat meldde Veiligheidsregio Kennemerland in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het onderzoek hiernaar kan maanden duren, aldus een woordvoerder van TenneT.

Op sociale media deden tientallen mensen hun beklag over de storing. Zo waren er inwoners die door een elektrische garagedeur hun huis niet meer konden betreden. Anderen maakten zich zorgen over de oplopende temperatuur in de gevulde ijskast.