Noord-Holland stelt richtlijnen op voor verduurzamen datacenters

Foto: ANP

De provincie Noord-Holland wil dat datacenters volop inzetten op verduurzaming en innovatie en heeft daarom een aantal richtlijnen voor deze bedrijven opgesteld. “Wij vinden het erg belangrijk dat de datacenters aandacht besteden aan bijvoorbeeld het gebruik van restwarmte en waterbesparing. Ook de inpassing in het landschap verdient altijd aandacht”, zegt gedeputeerde Esther Rommel (economie).

De gedeputeerde wijst erop dat ontwikkelingen van digitale technologieĆ«n zoals artificiĆ«le intelligentie (AI) “razendsnel” gaan en dat Noord-Holland daarom een aantrekkelijke vestigingslocatie voor datacenters wil zijn en blijven. “Maar er moet wel voldoende aandacht zijn voor het effect van de datacenters. Ze hebben een grote impact op het landschap en het watersysteem. En ze gebruiken veel elektriciteit. “

Verder zegt Rommel dat datacenters meestal “enorme grijze dozen” zijn en beeldbepalend voor een gebied. “Door rond het gebouw struiken en bomen te planten en lichte gevelbeplanting aan te brengen, is echt veel verbetering mogelijk. Wij verplichten nu de initiatiefnemers om de richtlijnen serieus te bekijken en vragen hen om te motiveren waarom er wel of niet aan voldaan kan worden.”

De provincie laat weten dat de richtlijnen bovenop de wettelijke eisen komen waar de datacenters sowieso aan moeten voldoen. Die vereisten komen voort uit landelijke en Europese wetgeving.