10.000 demonstranten op de Dam, gemeente vraagt niet te komen

05 sep 2021, 11:57 Noord-Holland
te druk bij demonstratie op de dam gemeente vraagt niet te komen
ANP

De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de demonstratie op de Dam te komen vanwege drukte. Volgens de gemeente zijn er rond de 10.000 demonstranten zondag op de Dam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De bedoeling is dat de demonstranten rond 12.00 uur beginnen aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam.

Volgens de politie is er nog geen indicatie dat de demonstratie zal leiden tot openbare ordeverstoring, en er wordt niet gehandhaafd op de anderhalvemeterregel. Wel zijn agenten bij de demonstratie aanwezig. De gemeente roept nieuwe demonstranten op niet meer te komen, maar benadrukt dat de rest van de demonstratie door kan gaan "als het zo gemoedelijk blijft", aldus een woordvoerder.

Bij de demonstratie heerst een uitgelaten, feestelijke stemming en er is harde muziek. Mensen staan dicht op elkaar, met hier een daar wat ruimte tussen groepjes mensen. Demonstranten hebben onder meer spandoeken, vlaggen en gele paraplu's bij zich. Ook worden er stickers uitgedeeld met de slogan ‘born to be free’ erop.

Onder de slogan 'Samen voor Nederland' doen ze mee. Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie laat via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. De organisatie noemt het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen".

"Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren", aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".