Almelose kruisboogschutter verdacht van moorden en pogingen moord

Foto: ANP

De Almeloër Kenzo K. (29), die wordt verdacht van het doodsteken van twee vrouwen waarna hij met een kruisboog vanaf zijn balkon zou hebben geschoten, kan zich niets herinneren van de gebeurtenissen. Dat zei hij vrijdag tegen de rechtbank via een videoverbinding. Hij wordt naast de twee moorden verdacht van meerdere pogingen tot moord of doodslag, zei de officier van justitie. Hij heeft volgens de officier met zijn kruisboog gericht op politiemensen en een verpleegkundige geschoten.

Bij de steekpartij kwamen de 70-jarige onderbuurvrouw van K. en haar 52-jarige nicht om het leven. Een 33-jarige verpleegkundige raakte gewond, zij wist ternauwernood via het balkon te ontkomen. De steekpartij op vrijdag 17 september vond plaats aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een scherpschutter van de Dienst Speciale Interventies van de politie schoot K. neer terwijl hij op zijn balkon stond te dreigen met een kruisboog. Hij heeft daarna een paar weken in coma in het ziekenhuis gelegen.

Na het ontwaken uit de coma moest zijn advocaat hem vertellen wat er was gebeurd. K: “Ik heb net zoveel vragen als iedereen. Het spijt me, maar ik heb er geen herinneringen aan. Het is een groot zwart gat. Ik vind het absoluut verschrikkelijk dat het is gebeurd. Ik begrijp dat mensen vragen hebben, maar ik kan ze er niet mee helpen. Het spijt me.”

K., die tijdens de zitting enkele malen in snikken uitbarstte, ondergaat binnenkort een psychologisch en psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dat traject vergt enige maanden, zei de officier. K. wil zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek, ook als de consequentie wordt dat hij tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd, zei zijn raadsman. “Hij wil er alles aan doen om uit te zoeken hoe dit is gebeurd om herhaling te voorkomen”, aldus de advocaat. Die sprak van “een verschrikkelijk drama en noemde het “niet onaannemelijk” dat zijn cliënt op 17 september in een psychose verkeerde.

Uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie is tot nu toe onder meer gebleken dat K. geregeld lsd gebruikte. Er is ook lsd in zijn woning aangetroffen, evenals bestellingen van drugs. Getuigen hebben verklaard dat hij onder invloed van lsd een heel ander persoon werd en de indruk kreeg dat hij dacht dat hij God was.

K. beschikte over gewelddadige filmpjes, waarop hij met een mes stond te zwaaien en met een kruisboog te zien was en uitriep: “Dood aan alle agenten” en “Dood aan iedereen die tegen mij is.” Door zijn gedrag keerden steeds meer vrienden en bekenden zich van hem af. Tijdens de zitting bleek ook dat K. in het verleden zichzelf met een mes eens diep in de buik had gestoken.

De volgende zitting is op 4 maart 2022.