Half jaar noodopvang voor 500 asielzoekers op Vliegveld Twenthe

Foto: ANP

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) heeft Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie aangewezen voor de noodopvang van 500 asielzoekers voor een periode van zes maanden. Burgemeester Theo Bovens van Enschede heeft dat maandag bekendgemaakt in een commissievergadering.

Bovens zei dat hij met “gemengde gevoelens” kennis had genomen van de aanwijzing voor de noodopvang op het terrein dat tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal ligt. Hij voegde eraan toe dat hij zich daartegen niet “met hand en tand” gaat verzetten, omdat hij goed beseft hoe groot de problematiek van de opvang van asielzoekers is.

“Ik weet dat knappe bestuurskundigen en juristen wellicht in de formele aanwijzingsgronden gaten kunnen schieten en dat ik procedureel de uitvoering van de aanwijzing misschien nog een paar dagen of weken kan uitstellen, maar zeker niet kan afstellen.”

Bovens liet weten dat hij zo snel mogelijk met vertegenwoordigers van omwonenden wil gaan praten over het inrichten van Vliegveld Twenthe voor de noodopvang, maar dat hij op dit moment nog niet veel te melden heeft. “Ik weet bijvoorbeeld geen begindatum, heb nog geen idee over inhoud van voorzieningen, kortom wat er gaat gebeuren en hoe het er komt uit te zien.”

Er lopen gesprekken tussen het ministerie van Justitie en gemeenten over de verplichte opvang van asielzoekers. Broekers-Knol meldde vrijdag aan de Kamer dat ze verdergaande maatregelen neemt om in december nog zeker 2000 opvangplekken voor asielzoekers te regelen.