DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
Heinen kondigde dit aan tijdens een debat met de financiële specialisten van de Kamerfracties over de begroting van volgend jaar. Veel partijen zijn niet te spreken over de ramingen. "Dit kan zo niet langer", zei Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA). Ook vanuit de coalitie is kritiek. "Hier gaat iets goed fout", vindt PVV'er Tony van Dijck. VVD-Kamerlid Aukje de Vries vroeg al aan haar partijgenoot Heinen hoe hij "ervoor gaat zorgen dat de ramingen beter en realistischer zijn". Voor de NSC-fractie zijn de structureel te sombere ramingen "misschien wel de vervelendste graat in de keel", aldus Kamerlid Tjebbe van Oostenbrugge.
Tussen 2015 en 2023 ontving het Rijk 88 miljard euro meer dan geraamd, en gaf het 30 miljard euro minder uit dan verwacht. Met dat geld had het kabinet of de Kamer veel moois kunnen doen, benadrukken verschillende partijen.
Heinen weerspreekt het vermoeden van enkele fracties dat er bewust conservatief wordt geraamd, zodat de politiek gedwongen wordt om de financiën gezonder te houden. Hij laat wel onderzoeken waar het verschil tussen de verwachtingen en de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven vandaan komt. Hij tekende daar wel bij aan "dat ramingen geen glazen bollen zijn". Ze kunnen "altijd afwijken van de werkelijkheid", waarschuwde de bewindsman.