Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

18 okt 2024, 13:12 Politiek
anp181024136 1

BRUSSEL (ANP) - Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van de 32 ministers van Defensie van het militaire bondgenootschap.

"Ik denk dat we er allemaal echt van hebben genoten dat de nieuwe secretaris-generaal probeert om van de vergadering een open conversatie te maken", zegt Brekelmans na afloop van de tweedaagse vergadering tegen de pers.

"In Nederland zijn we vertrouwd met het voeren van directe en open gesprekken, maar in een internationale setting is het natuurlijk vaak formeler", zegt Brekelmans. Rutte "moedigt mensen aan om echte discussies te voeren, omdat dit ons ook helpt om meer vooruitgang te boeken en elkaar beter te begrijpen met alle uitdagingen die we hebben", licht hij toe. "Als mensen dan meer vertellen over de nationale context en de beperkingen waar ze mee te maken krijgen, ontstaat er volgens mij ook meer wederzijds begrip."

Defensiebudget

Interne discussies zijn er binnen de NAVO onder meer over of de NAVO-landen een hoger percentage van hun bruto binnenlands product (bbp) moeten uitgeven aan defensie dan de nu afgesproken 2 procent. Sommige lidstaten willen naar bijvoorbeeld 2,5 of 3 procent gaan. Maar ook over bijvoorbeeld de toetreding van nieuwe bondgenoten, zoals nog dit jaar van Zweden en in de toekomst wellicht Oekraïne.

Dat Rutte een andere leider is dan zijn voorganger Jens Stoltenberg lijkt ook elders zichtbaar in het NAVO-hoofdkwartier. Rutte loopt er zelf in zijn eerste weken buiten het afgeschermde deel van het gebouw naar de Starbucks in het publieke gedeelte, een plaats waar Stoltenberg voor zover bekend niet is gesignaleerd. In een persconferentie samen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky slaan de twee elkaar kameraadschappelijk op de schouder en wisselen elkaar vlot als spreker af. Terwijl ervoor de persconferenties volgens een strak stramien verliepen met eerst de ene en dan de andere spreker.