DEN HAAG (ANP) - Dat veel scholen voor een andere doorstroomtoets voor leerlingen uit groep acht kiezen, is volgens het ministerie van Onderwijs geen reden tot zorg. "Zolang leerlingen bij een gelijke prestatie op de diverse toetsen, een gelijk toetsadvies krijgen, is dat prima. En dat is ook het geval", stelt het departement. Het ministerie kijkt wel naar onderlinge verschillen tussen de toetsen en hoe deze "indien nodig kunnen worden opgelost".
Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat nog meer scholen dan voorheen kiezen voor de toets van CITO. Scholen kunnen uit zes pakketten kiezen voor de doorstroomtoets, die een rol speelt bij de totstandkoming van het middelbare schooladvies.
Scholen nemen dit jaar pas voor de tweede keer de doorstroomtoets op deze manier af. "Het is dan ook nog te vroeg om verdere conclusies te trekken", aldus een woordvoerder van het ministerie. Een evaluatieonderzoek van vorig jaar zou wel uitwijzen "dat leerlingen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen krijgen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school".