Staatssecretaris: ontzettend krom dat werkenden in armoede leven

17 okt , 14:36 Politiek
anp171024149 1
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) vindt het "ontzettend krom" dat zoveel werkenden in Nederland in armoede leven. "Mensen die vroeg opstaan, naar hun werk gaan, en toch in armoede zitten, dat is krom, onrechtvaardig en onacceptabel", aldus de bewindsman tijdens een debat over armoede- en schuldenbeleid in de Tweede Kamer. Hij kondigt aan met "een plan" te komen voor deze groep.
Nieuwe armoedecijfers op basis van een bijgestelde definitie laten zien dat relatief veel werkenden onder de armoedegrens leven. Een commissie die de toereikendheid van het sociaal minimum onderzocht, concludeerde al ruim een jaar geleden onder meer dat het minimumloon voor veel mensen nog altijd te laag is om te kunnen rondkomen. Maar het kabinet lijkt vooralsnog niet van plan op dat terrein extra stappen te zetten.
Nobel wees ook op het pakket koopkrachtmaatregelen dat het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Hij noemde dat "evenwichtig"; alle groepen gaan er gemiddeld iets op vooruit. Het kabinet herintroduceert onder meer een extra schijf in de inkomstenbelasting, waardoor werkenden over het eerste deel van hun inkomen minder belasting gaan betalen.
Algemene heffingskorting
Juist voor werkenden die het minst verdienen, wordt deze lastenverlichting evenwel deels teniet gedaan doordat tegelijkertijd de algemene heffingskorting wordt verlaagd. Mensen die parttime werken tegen het minimumloon profiteren er daardoor nauwelijks meer van, hield Kamerlid Esmah Lahlah van GroenLinks-PvdA de staatssecretaris voor.
Net als Lahlah bracht ook Don Ceder van de ChristenUnie de aanbevelingen van de Commissie Sociaal Minimum onder de aandacht. De kans dat het kabinet die alsnog overneemt, lijkt evenwel klein. De huurtoeslag gaat wel omhoog, net als het kindgebonden budget. Maar het totale pakket, inclusief verhoging van minimumloon en bijstand, zou naar schatting 6 miljard euro kosten. Dat geld is er naar de overtuiging van het kabinet niet.