Kunnen we praten over de politiek of zijn we dat verleerd?

Joris Luyendijk
Joris Luyendijk
Foto: Jelmer de Haas

Het is alsof we het verleerd zijn: zonder ruzie een gesprek voeren over onze politieke verschillen. Een observatie van journalist en bestsellerauteur Joris Luyendijk, die merkte dat hij zijn vertrouwen in de politieke partijen voor een deel was kwijtgeraakt. Hij was niet de enige, en is daarom het initiatief Kunnen we praten gestart.

Het initiatief, dat hij samen met het AD, de Correspondent en de Nederlandse omroepsvereniging WNL heeft gelanceerd, zet deze laatste weken voorafgaand aan de verkiezingen op 15 maart de kiezer centraal, waarbij de mens achter de stemmer een gezicht krijgt én een stem. Joris interviewt Nederlanders over waarom ze bijvoorbeeld op de PVV stemmen. Waar we in onze politieke bubbel vaak in onze meningen, veroordelingen en hokjes blijven hangen, biedt Kunnen we praten de ruimte aan ervaringen. Volgens Joris mogen we meer onze ervaringen delen, waardoor er meer begrip kan komen waarom iemand op een bepaalde partij stemt (of juist niet). Durven we uit onze politieke bubbel te stappen en de ervaring van de ander te verwelkomen?

Als we het gesprek aangaan, zou het zomaar kunnen dat we ontdekken dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Op het online platform kun je dan ook naast interviews lezen en bekijken, met elkaar het gesprek aangaan. Ook is er een gelijknamig boek van Joris verschenen.