Vrouwen zijn gemiddeld 6,8 jaar van hun leven ongesteld en gooien rond de 13.000 tampons en maandverbanden weg. Je zou denken dat menstruatie een onderwerp is waar makkelijk over gesproken wordt, maar niets is minder waar, aldus journalist en schrijfster Paula Kragten. “Toen ik met het online Period! Magazine begon, ben ik echt geschrokken van alle vragen die ik kreeg, met name van jonge meiden. Ik dacht dat er niet veel taboes rondom menstruatie waren, maar niets is minder waar.”
Het is alweer drie jaar geleden dat Paula met het idee kwam voor het online magazine, dat inmiddels ook in een Engelstalige versie verschijnt. “Eigenlijk wilde ik alleen over cultuur historische weetjes rondom menstruatie gaan schrijven, want vaak wordt alleen de medische kant van het verhaal belicht. Maar ik kreeg zoveel vragen, vooral van jonge meiden, dat ik al snel over andere onderwerpen ben gaan schrijven. Ook kwam ik tot de conclusie dat veel dertigers en veertigers met serieuze menstruatieklachten doorlopen onder het mom van ‘dat hoort er nu eenmaal bij’. Dit was voor mij genoeg reden om juist veel breder over menstruatie te gaan schrijven. We zijn toch wat minder modern dan je zou denken als het om menstruatie gaat.”
Paula werd benaderd om een boek te schrijven en na een half jaar intensief schrijven, ligt het resultaat ‘Mooi rood is niet lelijk’ in de boekhandel. Een boek dat de tragische, komische en mooie kanten van menstruatie belicht; een onderwerp dat volgens Paula meer aandacht verdient. “Ik wil juist ook de grappige kanten van menstruatie laten zien en aan hoeveel aspecten van het leven menstruatie gelinkt is. Het is een rijk onderwerp en heeft onder andere met emancipatie, politiek, filosofie en psychologie te maken. Toch wordt er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Bij veel medisch onderzoek wordt de cyclus buiten beschouwing gelaten.”
“Wat ik heel bijzonder vind, is het milieu aspect. Er zijn maar weinig vrouwen die hier bij stilstaan. Want wat gebruik je elke maand, wat gooi je weg en wat is de impact hiervan op het milieu? Zijn we ons bewust van de producten die we gebruiken die zo dicht op onze huid zitten? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor biologisch katoen of een menstruatiecup. Los van dit milieu aspect is er ook nog die eeuwige schaamte en ongemakkelijkheid. Met mijn vrienden kan ik open over menstruatie praten, maar toen ik met mijn boek bezig was, hadden mensen het vaak over ‘het’ in plaats van menstruatie. We zijn geneigd het onderwerp weg te drukken en willen er niet te veel bij stil staan. We lopen liever met een wc rol over de camping, dan met een tampon in onze hand.”
Er zijn nog veel taboes rondom menstruatie en hier wil Paula graag verandering in brengen. “We zijn opgevoed met het idee dat menstruatie er niet toe doet en dat we er vooral niet te veel over moeten praten. Ook in onze voorlichting op scholen zijn we heel braafjes, waarbij het meer op een les biologie lijkt. In andere landen, zoals Amerika en Scandinavië, zijn ze veel creatiever en speelser. Het is belangrijk dat we als vrouwen bewust zijn van onze cyclus en dat we worden beïnvloed door hormonen. We zouden wat meer vanuit onze cyclus mogen leven en ook wat trotser mogen zijn. We klagen onderling veel over onze menstruatie, maar intussen lopen er veel vrouwen rond met serieuze klachten, die niet aan de bel trekken bij een huisarts of gynaecoloog. Endometriose komt veel voor en hier mogen we ons bewust van zijn. Dit is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Dit kan hevige hevige menstruatiepijn veroorzaken, maar ook chronische buikpijn en darm- en blaasproblemen."
Als Paula terugkijkt op haar eigen menstruele loopbaan heeft ze wel een aantal dingen gemist. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat er een menstruatiecup bestond. En ook mag die dubbele boodschap van mij de deur uit: aan de ene kant zeggen we ‘gefeliciteerd, je bent ongesteld’ en aan de andere kant zit daar die eeuwige schaamte. We laten liever een borstel uit onze tas vallen dan een tampon. Wat minder schaamte en wat meer trots, dat is een belangrijke boodschap van mijn boek.”
Wil je je ook meer verdiepen in je cyclus? Ga dan naar onze Facebookpagina en maak kans op het boek Mooi rood is niet lelijk.