Zo voorkom je torenhoge kosten voor je drukwerk

Foto: Publiek domein

Het is een vaak gehoorde klacht binnen bedrijven en organisaties: kunnen de drukwerk kosten niet lager? Ook al doen we tegenwoordig steeds meer online, de drukwerk kosten zijn vaak nog steeds torenhoog. Vaak ontbreekt er een goed zicht op de inkoop van drukwerk, omdat deze versnipperd is over verschillende afdelingen. Hoe kan je dit duurzamer aanpakken?

Dagelijks wordt er nog heel wat op papier afgedrukt, zoals rapporten, brochures, posters, visitekaartjes of syllabi. De behoefte aan papier, omdat dit handig, effectief en snel is, blijft. Uiteraard wordt hier geld voor opzij gezet en is drukwerk een onderdeel van de begroting. Toch wordt er binnen bedrijven gemopperd dat de kosten te hoog zijn, vooral omdat er óf te weinig of juist te veel wordt geproduceerd. Met deze tips kun je de kosten van je drukwerk wat meer drukken en duurzaam houden.

Tip 1: prijs en kwaliteit gaan hand in hand

We willen allemaal bij voorkeur een lage prijs betalen voor ons drukwerk, waarmee we de prijs belangrijk maken. Dat is het ook, maar net zo belangrijk is de kwaliteit, service, levertijd en de duurzaamheid. Kijk dus naar het hele traject en baseer je keuze niet alleen op de prijs, maar bijvoorbeeld ook op de houdbaarheidsdatum. Heb je bijvoorbeeld een flyer nodig die maar één dag gebruikt gaat worden, dan is het wél voordelig om voor de laagste prijs te gaan.

Tip 2: verantwoordelijkheid voor drukwerk

Zorg ervoor dat het duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor het drukwerk. Bij grotere organisaties is het belangrijk dat er een goede afstemming is. Zorg ervoor dat er centraal wordt ingekocht. Dit leidt niet alleen tot een efficiëntere aanpak en minder faalkosten, maar scheelt bovendien ook in prijs dankzij schaalgrootte. Daarbij geldt: hoe meer je afneemt, des te meer de andere partij bereid is om aanvullende diensten te verlenen of om de prijs per eenheid te verlagen.

Tip 3: Duurzaam drukwerk

Ga na of je drukker milieuvriendelijk papier gebruikt of papier uit verantwoord beheerde bossen. Kies voor ongebleekt papier en ga na wat het gewicht is. Hoe lager het gramgewicht, hoe minder belastend voor het milieu én je portemonnee. Daarbij is het ook goed om te letten op welke inkt de drukker gebruikt en wat de duurzaamheid hiervan is. Let tot slot op keurmerken of certificaten die je dan ook weer kunt vermelden in jouw drukwerk. Hierdoor laat je je klanten ook zien dat jij als organisatie om het milieu geeft.