Dit moet je weten als je wilt gaan beleggen: van obligaties tot duurzaam beleggen bij Kronos

Foto: Pixabay

Beleggen kan in het begin ingewikkeld zijn, maar het kan wel ontzettend veel opleveren. Daarom is het zeker de moeite waard om je erin te verdiepen. Om je op weg te helpen, hebben we alle must-knows op dit gebied voor je verzameld.

Om te beginnen: wat is beleggen nou precies? Kort gezegd is het je geld investeren in iets waarvan je verwacht winst mee te behalen. Je kunt op talloze verschillende manieren beleggen. Zo kun je investeren in vastgoed. Je koopt dan een huis en hoopt dat je deze met winst door kunt verkopen. Maar de meest voorkomende manier om te beleggen is via aandelen en obligaties.

Het handelen in aandelen werkt als volgt: bedrijven verkopen stukjes van hun bedrijf in de vorm van aandelen. Als jij een aandeel bezit, ben je dus eigenaar van een klein deel van een onderneming. Het kan zijn dat er dividend wordt uitgekeerd. Je krijgt als aandeelhouder dan een deel van de winst van het bedrijf. Het doel is uiteindelijk dat dit ‘stukje bedrijf’ steeds meer waard wordt, en je deze met winst kunt verkopen. Je kunt hiermee mooie bedragen binnen harken, maar ook veel geld verliezen.

Veiliger is het om te beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening aan de overheid of een bedrijf. Voor dit geleende bedrag krijg je rente die periodiek worden uitbetaald, ook wel couponrente genoemd. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de looptijd het uitgeleende geld terugbetaald. Het risico dat je loopt, is dat het bedrijf failliet kan gaan en je dan niet meer je ingelegde geld terugkrijgt.

Kronos obligaties

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kan je bijvoorbeeld beleggen in het bedrijf Kronos Obligaties, dat sinds 2008 duurzame landbouwprojecten in Ecuador ontwikkelt, exploiteert en beheert, met een focus op cacao en palmolie; producten waarnaar de vraag alleen maar toeneemt. Het bedrijf, dat een vaste rente van acht procent per jaar uitbetaalt, combineert duurzaamheid met hoogrenderende teeltmethodes. Ook liggen de plantages van Kronos op strategische plekken waardoor er geen sprake is van ontbossing en landonteigening en doet het bedrijf niet aan kinderarbeid.

Duurzaam beleggen

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kun je dus bijvoorbeeld beleggen in Kronos, maar wat houdt duurzaam beleggen eigenlijk precies in? Investeerders beleggen in bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, omdat ze achter deze visie en missie staan. Ze kunnen op twee manieren ondernemingen selecteren die hieraan voldoen. Ze kunnen ervoor kiezen om niet te beleggen in ondernemingen die geen tot weinig rekening houden met mens en milieu. Denk aan de wapen-, tabak- en alcoholindustrie. Dat wordt negative approach genoemd. Met de andere methode, de best in class-methode, wordt gekeken naar hoe ondernemingen scoren op milieubeleid, of er wel of niet sprake is van kinderarbeid en andere gerelateerde criteria.

Trends in beleggen

En wat is een trend op het gebied van beleggen? Nieuwe ontwikkelingen zorgen vaak voor een betere wereld. Het is een trend om in bedrijven te beleggen die deze technologieën mogelijk maken. Dit is ook een handige zet, want deze markt groeit hard. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bedrijven die robots ontwikkelen die mensen in en uit hun bed kunnen tillen, waardoor de zorg betaalbaar blijft. Een ander voorbeeld is 3D-printing. Het wordt ook wel gezien als de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is het mogelijk om huizen, auto’s en vliegtuigmotoren met 3D-printing te maken, maar bijvoorbeeld ook protheses en implantaten.