Sim Only wint aan populariteit

Foto: Pixabay

Steeds meer mensen kiezen de laatste jaren voor Sim Only in plaats van een abonnement met toestel.  Sinds in mei de wet is veranderd, neemt het aantal toe. Bij elk telefoonabonnement is tegenwoordig een BKR-registratie verplicht en niet iedereen zit hier op te wachten. Wij hebben de voordelen van Sim Only op een rijtje gezet.

Per 1 januari 2017 zijn telefoonproviders verplicht de melding ‘Geld lenen kost geld’ op hun website, of andere plekken waar zij mobiele telefoons als onderdeel van een abonnement aanbieden, te plaatsen. Een telefoonabonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen wordt gezien als een lening. Dit maandelijkse kredietbedrag zat vroeger meestal verwerkt in maandelijkse abonnementskosten. Met ingang van 1 mei 2017 wordt de lening voor de mobiele telefoon bij Stichting BKR geregistreerd als de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Dit betekent dat de kredietaanbieder, in dit geval de provider, inzicht heeft in je leningen en verplicht is om te toetsen of een abonnee aan de maandelijkse lening kan voldoen.

Niet iedereen zit te wachten op deze registratie. Mocht je een keer om wat voor reden dan ook niet kunnen betalen, kom je al snel als wanbetaler in de boeken te staan. Dit kan gevolgen hebben voor andere leningen, zoals een hypotheek. Genoeg reden dus voor mensen om over te stappen op een Sim Only, waarbij er niemand meekijkt met jouw financiën.

Zo goed als nieuw

Naast deze wetsverandering groeien tweedehands telefoons steeds meer in populariteit. Grote webshops nemen ‘oude’ mobieltjes in hun assortiment op en deze vinden gretig aftrek. We mogen ze eigenlijk geen tweedehands noemen, want deze telefoons zijn namelijk ‘refurbished’: schoongemaakt, nagekeken en waar nodig gerepareerd. Ze komen onder meer bij bedrijven vandaan die hun personeel een nieuw model geven en de oudere telefoons doorverkopen, of de telefoons komen uit inruilprogramma’s van de fabrikanten. Zo goed als nieuw dus en in combinatie met een Sim Only ben je voordeliger uit.

Kijk en vergelijk

Er zijn meer providers die Sim Only aanbieden dan die een abonnement met toestel verkopen. Het aanbod is dus groot en dit vraagt om goed te kijken en te vergelijken tussen de verschillende aanbieders. Er zijn websites die snel en overzichtelijk laten zien welk Sim Only abonnement het voordeligst is.