Zo creëer je een veilige werkplek met een rolsteiger

Foto: Pexels

Rolsteigers zijn ontzettend handig om op hoogte te werken, maar niet goed opgebouwde rolsteigers zijn onhandig en gevaarlijk. Als rolsteigers niet veilig worden gebruikt, kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. 45 procent van de ongelukken op een steiger gebeurt met een rolsteiger. Hoe zorg je voor een veilige werkplek met een rolsteiger?

Per 1 januari 2018 moet de opbouw van rolsteigers veiliger, met als doel minder valongevallen, aldus arbo-online.nl. Ongelukken met een rolsteiger gebeuren tijdens het opbouwen van de rolsteiger, tijdens het werken op de rolsteiger of tijdens het demonteren. De meest voorkomende ongelukken met rolsteigers zijn het vallen van de rolsteiger, het struikelen over de rolsteiger, bekneld raken, geraakt worden door vallende voorwerpen van de rolsteiger of het stoten aan de rolsteiger.

Vallen

Het grootste risico is het vallen van de rolsteiger, wat verschillende oorzaken kan hebben. Zo kun je vallen bij het beklimmen of afdalen van de rolsteiger, vallen door een opening in de werkvloer, doordat de steiger te zwak is, doordat er niet genoeg randbescherming aanwezig is of doordat de steiger instort of omvalt.

Veilige werkplek

Het creëren van een veilige werkplek met een rolsteiger begint met het vervoer. Een rolsteiger aanhanger of een steiger transporter kan hiervoor een prima optie zijn. Het enige nadeel is dat je maar één steiger kunt vervoeren. Kies voor een heftruckplateau als je meerdere steigers wilt vervoeren.

Na het vervoer is de veilige opbouw van de rolsteiger essentieel om ongelukken te voorkomen. Voor het opbouwen moet er rekening worden gehouden met de gestelde eisen van de Arbo en wetgeving. Het is verstandig om de rolsteiger met zijn tweeën op te bouwen. Bovendien moet de rolsteiger altijd op een stabiele en veilige werkvloer worden geplaatst. De ondergrond moet recht en stabiel zijn.

Weersomstandigheden

Het is belangrijk dat de rolsteiger die je gebruikt van goede kwaliteit en in goede staat is. Zo is een rolsteiger van steigerkopen.nl een kwalitatief goede rolsteiger. Daarnaast heb je rekening te houden met weersomstandigheden. Bij hardere wind moet de rolsteiger altijd aan een gebouw of andere stevige constructie worden verankerd. Als de windkracht meer dan 6 is, werk dan nooit op de steiger en verwijder de plateaus om omwaaien te voorkomen. Ook de hoogte van de rolsteiger is van belang voor de veiligheid. Op bepaalde hoogtes moet de steiger namelijk worden verankerd voor extra veiligheid. Waait het hard? Dan is het verankeren van de rolsteiger altijd verplicht.

Tenslotte kan je het beste gebruik maken van een life-line als je op grote hoogte gaat werken. Zorg ook dat de steiger is voorzien van speciale voorloopleuningen, wat de kans op vallen verkleint. Het is belangrijk om je werkplek altijd schoon en opgeruimd te houden. Dit voorkomt dat je uitglijdt over bepaalde materialen en het voorkomt ongelukken doordat bouwmaterialen naar beneden vallen.

.