Van sommige dingen weten we dat we ze niet in de magnetron mogen stoppen, zoals aluminiumfolie, een lepeltje of je huisdier. Maar soms zijn er van die twijfelgevallen en denken we: mag ik dit
eten nu wel of niet opwarmen? Wij hebben zeven voedingswaren op een rijtje gezet die je niet mag opwarmen in een magnetron.
Eieren
Als je een rauw ei met schaal in de magnetron doet, ontstaat er ontploffingsgevaar door de druk. Dan heb je een roerei met schil én een hele vieze magnetron. Niet doen dus. Gewoon je eitje in een pannetje met heet water koken.
Glas water
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware ‘uitbarsten’. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Bevroren vlees
Wanneer je een ingevroren stuk vlees zoals een hamburger snel wilt opwarmen in de magnetron, is dit een feest voor bacteriën. De buitenkant gaart terwijl het midden ijskoud blijft. Bevroren vlees kun je het beste de avond van tevoren in de ijskast leggen. Vergeten? Leg het vlees dan in een bakje met kokend water.
Vers fruit
Helaas kun je vers of bevroren fruit niet in de magnetron stoppen om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan: druiven spatten uit elkaar, appels storten in en rozijnen gaan in rook op. Dat wordt dus schoonmaken. Daarbij veranderen de glucoside en galactoside in fruit in kankerverwekkende stoffen.
Rode peper
Wil je je eten wat pittiger maken met behulp van een verse rode peper? Prima, maar doe dit niet in de magnetron. Met de peper zelf gebeurt er niet zoveel, maar als je de magnetron opendoet, staan je ogen en keel in vuur en vlam. Dat is net iets té pittig. Een gedroogde peper kan wél vlam vatten en dan komen er giftige gassen vrij.
Tomatensaus
Door de pectine en vezels die in tomaten zitten, houdt een tomatensaus (of puree) de groeiende stoombellen een poosje vast waarna hij plotseling zijn verzet opgeeft en de stoom met een explosie vrijgeeft. Dat wordt poetsen of een brandblaar koelen. Het is dus beter om een pannetje te gebruiken dan de magnetron om tomatensaus op te warmen.
Banketstaaf
De buitenkant wordt slap en de binnenkant gloeiendheet. Niet fijn voor je mond. Verwarm de banketstaat dus in de oven, waardoor het bladerdeeg knapperig blijft en de binnenkant smeuïg.