Ook dit jaar kunnen bedrijven en (non-profit) instellingen weer gebruik maken van de Stimulering Duurzame Energieregeling (SDE+) als zij van plan zijn om hernieuwbare energie te gaan produceren. Wil je zonnepanelen gaan installeren op het dak van je bedrijf? De tweede aanvraagronde voor SDE+ komt er aan, dus zorg dat je op tijd bent met je aanvraag.
Dit jaar heeft minister Kamp van Economische Zaken extra geld vrij gemaakt voor de SDE+ regeling, namelijk 12 miljard. Dit is drie miljard meer dan vorig jaar. Goed nieuws dus voor bedrijven die zich inzetten voor het klimaat en willen investeren in een schonere toekomst. Het Ministerie van Economische Zaken komt hiermee tegemoet aan het energieakkoord waarin landen hebben afgesproken om in 2020 veertien procent hernieuwbare energie te realiseren. Met de SDE+ stimuleert het ministerie de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Dit is beter voor het milieu, het maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele energie en we bouwen hiermee aan een duurzame toekomst voor de komende generaties.
De subsidieregeling is bedoeld voor hernieuwbare energietechnieken. Hierbij is er een onderverdeling gemaakt in biomassa, geothermie, water, wind (land, meer en dijk) en zon. De SDE+ categorie Wind op Zee heeft haar eigen budget en aanvraagprocedure. Zo is het mogelijk om met de SDE+ regeling subsidie te ontvangen voor het opwekken van duurzame energie, zoals zonnepanelen, windenergie en duurzame warmte uit bijvoorbeeld biomassa (vergisting, verbranding, vergassing en afvalverbranding). De subsidie compenseert het verschil in de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. Je kunt subsidie voor een periode van acht, twaalf tot soms wel vijftien jaar ontvangen. Hiermee maakt SDE+ de productie van duurzame energie rendabel en kan duurzame energie zodoende concurreren met fossiele energie.
Zoals elk jaar zijn er twee aanvraagrondes, een voorjaarsronde en een najaarsronde. De SDE+ najaar 2017 start op 3 oktober en duurt tot 26 oktober. De systematiek van de SDE+ is ingewikkeld. De subsidieverstrekker stelt specifieke eisen per type productie-installatie. Ook bepaalt het moment van indienen de slaagkans en de hoogte van de subsidie. Het is dus van belang om zorgvuldig de juiste aanvraagstrategie te bepalen. Soms is professionele subsidieondersteuning, zoals van subsidieadviesbureau Hezelburcht, bij de aanvraag van een SDE subsidie geen overbodige luxe.