Boek PowerVrouwen in beeld toont krachtige vrouwen op de gevoelige plaat

01 apr 2017, 12:03 Populair
unnamed
Privé foto
Monumentenfotograaf Léontine van Geffen had twee jaar geleden het idee dat ze iets met vrouwenportretten wilde doen. Waar ze tot die tijd nooit portretten maakte, was het tijd om zelf iets te creëren, in plaats van altijd in opdracht iets te doen. Het resultaat: het boek PowerVrouwen in beeld, dat op 8 maart is verschenen en waarvan de opbrengst naar stichting Free a Girl gaat. "We hebben het in Nederland heel goed, ook als vrouwen. In veel landen worden vrouwen echter behandeld als een ding, zonder rechten en kansen.”
Léontine kreeg tijdens haar werk als monumentenfotograaf regelmatig de vraag of ze ook portretten kon maken. “Ik zei altijd ‘nee’ en stuurden ze door naar anderen. Op een gegeven moment heb ik ‘ja’ gezegd met de gedachte: misschien ga ik het wel leuk vinden.” Ze is zich erin gaan verdiepen en heeft gaandeweg geleerd dat het inderdaad heel leuk is om te doen. Sterker nog, ze heeft een boek vol met portretten gemaakt. Ze koos er bewust voor om zich te focussen op vrouwen. “Ik volg niet regelmatig het nieuws, daar word ik onrustig van. Maar ik ben me er wel van bewust dat we het heel goed hebben in Nederland, met alle vrijheden die we als vrouwen hebben. Het is belangrijk dat we dit koesteren. Als vrouwen hebben we een belangrijk aandeel in de maatschappij. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn, dat maakt niet uit. Er zijn voldoende vrouwen die mooie bijdragen leveren in hun omgeving en hen wilde ik graag in beeld brengen.”
Powervrouwen in beeld is via crowdfunding tot stand gekomen. “Ik ben er een half jaar lang heel actief mee bezig geweest. Het is een magisch moment, nu het boek er is. Het is een fijne gedachte dat ik met mijn boek andere vrouwen kan helpen, in dit geval jonge meisjes, via Free a Girl.” Deze stichting zet zich in om jonge meisjes uit gedwongen prostitutie te bevrijden.
unnamed 1
In haar boek komen 23 powervrouwen in beeld én aan het woord, die elk op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de maatschappij. “Ik ben eerst in mijn eigen kring gaan kijken. Wat me opviel is dat ik veel vrouwen ken die op elkaar lijken: veel ondernemers, blank en tussen de veertig en vijftig jaar oud. Ik wilde echter een zo volledig mogelijk beeld schetsen in mijn boek, dus ben ik verder gaan zoeken. Nu staat er een student in en een gepensioneerde vrouw, maar ook een vrouw uit Iran.” Van elke vrouw is een portretfoto gemaakt en aan ieder van hen werden er drie vragen gesteld door Leontine: ‘op welke plek voel je je op je gemak en waarom’, ‘welk lied vind je inspirerend’ en ‘wat betekent kracht voor jou.’“

"Een powervrouw is iemand die kwetsbaar durft te zijn"

“Ik was onder de indruk van de openheid waarmee elke vrouw haar verhaal vertelde. Het zijn echt persoonlijke verhalen geworden. Ik ben verbaasd hoe divers vrouwen aankijken tegen kracht; ik heb 23 verschillende antwoorden gekregen. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat ze allemaal een duidelijke keuze hebben gemaakt in hun leven om ergens voor te gaan. Ze hebben allemaal een missie. Neem bijvoorbeeld Gabi. Zij is van oorsprong psychiatrisch verpleegkundige en begon als hobby met taarten bakken. Eerst voor haar familie en vrienden, maar op enig moment kwamen daar opdrachten uit voort. Zij startte een bedrijf, huurde een pand en is van daaruit taarten gaan bakken en workshops gaan geven. Inmiddels combineert ze haar ‘oude’ werk met de winkel die ze heeft. Daarbij kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij haar re-integreren of werken als dagbesteding. Geweldig toch?”
Wat is volgens Léontine een powervrouw? “Vrouwen die kwetsbaar durven te zijn, of wanneer iets niet lukt of anders gaat, ze dit ook kunnen delen. Maar ook vrouwen die hun ding doen en hun meerwaarde leveren aan de maatschappij. Het heeft bij mezelf veel wakker gemaakt. Ik sta namelijk zelf ook in het boek. Mijn schoonmoeder noemde me een powervrouw, zo is het balletje gaan rollen. Door mezelf ook te portretteren, heb ik mezelf echt neergezet als de krachtige vrouw die ik ben.” En wat heeft ze geleerd van de andere 22 vrouwen? “Dat je jezelf mag laten zien en dat dit niet raar of erg is. Dat je goed bent zoals je bent, dat je je niet hoeft te verstoppen en dat je kwetsbaar mag zijn.”
unnamed 3
Gabi werkt als psychisch verpleegkundige en is eigenaar van een taartenwinkel.