Vivian Reijs vertelt over nieuwe film met suiker in de hoofdrol

13 dec 2016, 17:15 Populair
viv ruud foto1
Ruud Hoornstra

Al drie jaar loopt gezondheidsexpert en voedingscoach Vivian Reijs met het idee rond: een film maken voor kinderen en ouders over suiker. “Het is belangrijk dat we het over suiker gaan hebben. Ik merk dat steeds meer ouders het ook niet langer pikken”.

Vivian, zelf moeder van twee kinderen, spreekt uit eigen ervaring. Ongeveer vier jaar geleden verbaasde ze zich op de school van haar dochter wat kinderen mee naar school kregen. Ik ben de enige die water mee krijgt, terwijl iedereen pakjes drinken, koekjes en repen mee krijgt, zo zei haar dochter. Vivian hield stug vol, onder het mom van ‘maar wij doen dit gewoon niet’.

“Het is toch van de zotte dat kinderen zoveel suiker op school krijgen, gemiddeld 24 suikerklontjes op een hele dag. Daar moeten we iets aan doen”. Ze is zich meer gaan verdiepen in het onderwerp, de impact van suiker op het lichaam en is verpakkingen gaan lezen. “Voor kinderen is het eten nog slechter dan voor volwassenen. Ook in restaurants kun je vaak alleen maar friet, appelmoes of frikadel bestellen. Ook bij een bioscoop of pretpark is niets gezonds te krijgen, niet eens een appel. In de meeste kinderproducten zit vaak het meeste suiker en dat begint al met baby kant-en-klaar hapjes. Dus vandaar deze film, die ik samen met regisseuse Sanne Vogel maak, want het is tijd dat we suiker aanpakken”.

“Kinderen krijgen jaarlijks gemiddeld hun eigen gewicht aan suiker binnen"

Suiker richt veel meer schade aan dan we denken. Het gaat haar dan ook niet zozeer om het overgewicht, wat ook steeds meer voorkomt. Er zijn al veel jonge kinderen met klachten, waarbij een link te leggen is naar ongezonde en suikerrijke voeding.

Wat willen ze met de film bereiken? “Ik wil graag bewustwording creëren en ouders helpen. Dat mensen na afloop beseffen dat te veel suiker gewoon slecht is. Het zou mooi zijn als fabrikanten ook wat meer gaan doen hieraan, want menig verpakking oogt gezonder dan wat er in werkelijkheid in zit. Je beperkt de dagelijkse hoeveelheid suikerklontjes aanzienlijk, als bijvoorbeeld elk kind op school gewoon water of thee krijgt en het tien uurtje fruit is. We mogen meer verpakkingen gaan lezen en bijvoorbeeld niet bij elk gerecht tomatenketchup eten. Het gaat immers niet alleen om snoep, maar dat er bijna overal suiker in zit”.

Helemaal suikervrij leven is niet mogelijk en is ook niet het doel van de film, maar als we met elkaar de suikerconsumptie met dertig procent kunnen verminderen, hebben Vivian en Sanne hun doel bereikt. Zij willen graag bijdragen aan de gezondheid van de Nederlandse kinderen. In april hopen ze te gaan filmen, maar er is nu eerst nog geld nodig om de film te maken. Daarom zijn ze een crowdfundingsactie gestart. Kijk voor meer informatie op www.zoetdefilm.nl .