Het duurt niet lang meer voordat we onze stem mogen uitbrengen. De vraag voor velen is echter: op wie ga ik stemmen? We zweven en we twijfelen, terwijl 15 maart nadert. In aanloop naar de verkiezingen interviewen wij een aantal Nederlanders over hun kijk op de politiek, gekoppeld aan een specifiek thema. In dit interview deelt Zakenvrouw van het Jaar 2016 en CEO van Difrax BV Vivienne van Eijkelenborg haar kijk op het huidige politieke klimaat in relatie tot het bedrijfsleven.
“Ik was eigenlijk nooit heel politiek geëngageerd, want als ondernemer deal je gewoon met de omstandigheden die er zijn. Het hoort bij het ondernemen om de realiteit te accepteren. Er is altijd wel iets aan de hand waar we mee moeten dealen of wat we moeten oplossen. Maar mijn politieke interesse is de laatste tijd veranderd, mede ook doordat ik deel uitmaak van ondernemersorganisaties, zoals de Entrepeneurs Organization . Onlangs was ik namens deze organisatie bij Premier Mark Rutte in het torentje op bezoek, waar ik hem een enquête heb overhandigd namens de leden. De Entrepeneurs Organization is een wereldwijde organisatie van ondernemers met honderdtachtig leden in Nederland. Het huidige kabinet krijgt van 85 procent van de leden een voldoende en driekwart wil Rutte terug als premier. Dus zo ontevreden zijn wij als ondernemers niet.”
De enquête ging over een aantal onderwerpen waar veel ondernemers tegenaan lopen, zoals het ontslagrecht en de doorbetaling bij ziekte. “We zijn vrij goed uit de crisis gekomen. We klagen dus eigenlijk niet, maar we mopperen wel over een aantal punten. Ik wil als ondernemer best vaste contracten aanbieden, maar het is bijna onverantwoord, zeker als klein bedrijf, omdat we moeten doorbetalen als iemand ziek wordt. Voor twee jaar doorbetalen bij ziekte kan je niet op een werkgever afwentelen. Het is een verantwoordelijkheid die samen gedragen mag worden, maar die nu honderd procent bij de werkgever ligt. Stel je hebt vijf medewerkers in dienst, dan kan ziekte de doodslag voor je bedrijf zijn. Ook wil ik best iemand na een half jaar in vaste dienst nemen, als het vervolgens wel mogelijk is dat, als het toch niet werkt met de desbetreffende werknemer, ik op een normale manier van het contract af kan komen. Dat is nu bijna niet mogelijk.”
Volgens Vivienne heeft de politiek soms echt niet door wat de gevolgen zijn van hun regels en weten ze ook niet altijd exact hoe het zit. “Maak van mij geen onmens. Een medewerker heeft een maand opzegtermijn, neemt vaak nog twee weken vakantie op bij vertrek, dus ik word regelmatig in de steek gelaten. Maar als ik van iemand af wil omdat de samenwerking niet goed verloopt, gaat dit bijna niet. Je moet heel onaardig en vervelend worden als je iemand wilt ontslaan. Dat moet toch op een volwassen manier kunnen? Daar mag naar gekeken worden.”
Uit de eerder aangehaalde enquête blijkt dus dat ondernemers redelijk positief zijn over het huidige kabinet, maar wat vindt Vivienne zelf van het ondernemersklimaat? “Ik vind het persoonlijk geen aantrekkelijk klimaat voor ondernemers. Er wordt veel op ons afgewimpeld, zoals ziekte en zorgverlof. Goed dat het er is, maar moeten wij dat allemaal betalen? Je betaalt als ondernemer al heel veel. GroenLinks, SP en de PvdA kunnen wel heel makkelijk zeggen dat de belastingen omhoog moeten, maar dat wordt neergelegd bij de mensen die investeren. Als ik meer belasting moet betalen, kan ik niet investeren in mijn bedrijf. De rechtse partijen zitten er per definitie wat reëler in en hebben meer oog voor het feit dat we het samen moeten doen.”
En vindt Vivienne het lastig om te stemmen? “Ik vind het niet lastig om te stemmen, maar dat betekent niet dat ik het met alles eens ben. Maar we maken allemaal weleens fouten, ik ook, en binnen de politiek ook. Met de kennis van nu zou ik in sommige gevallen in het verleden andere besluiten hebben genomen, maar achteraf is het altijd makkelijk praten. Het is momenteel zo’n 'afreken politiek', waarbij ze elkaar afbranden en een leugenaar noemen. Ik heb moeite met partijen die hun programma’s niet laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB), zoals de PVV en nog een aantal andere partijen. Dat vind ik niet kunnen. Je moet verantwoording afleggen of je ideeën haalbaar zijn. Als stemmer weet je anders ook niet of het programma van een partij realistisch is. Dat vind ik een no-go
. uiteindelijk is de BV Nederland ook gewoon een ‘bedrijf’ waarvan de begroting moet kloppen, net als je eigen huishoudboekje."