In de spotlight: Annerieke Vonk van Vier het Leven

11 mrt 2017, 8:03 Populair
annerieke vier het leven2
Privé foto

De dertiende editie van NLdoet is aangebroken, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, waarbij iedereen wordt gestimuleerd om de handen uit de vrijwillige mouwen te steken. Annerieke Vonk, initiatiefnemer en directeur van stichting Vier het Leven weet alles over vrijwilligers. Zij heeft er 1700 ‘in dienst’. “Ik ben zo trots op onze vrijwilligers en hoe zij zich inzetten voor de ouderen. Juist bij deze kwetsbare groep is er zo’n behoefte om onderdeel uit te maken van de maatschappij.”

Zo gezegd, zo gedaan. “We hebben met de auto drie ouderen opgehaald en zijn met hen naar een toneelvoorstelling in het Gooi gegaan. Het balletje ging al snel rollen en steeds meer mensen haakten aan. We hebben het eerste jaar zestig ouderen voor een culturele activiteit meegenomen, zoals naar de film, het theater, een musical, museum of opera. In het tweede jaar waren dit er zeshonderd. Iedereen vond het hartstikke leuk. Veel mensen willen namelijk iets goeds doen en daarbij heb je zelf ook een leuk avondje uit.”

“Als een partner weg valt, is het sociale netwerk al snel kleiner”

Vier het Leven organiseert inmiddels structureel het hele jaar door in 250 gemeentes culturele uitjes voor ouderen. “Ons programma is officieel bedoeld voor 65-plussers, maar in de praktijk Is de doelgroep ouderen van tussen de tachtig en honderd jaar, waarvan het grootste gedeelte nog thuis woont. Zolang je niet echt iets mankeert, blijf je in ons land zo lang mogelijk thuis wonen. Maar als een partner weg valt of iets anders zich voordoet, zoals het breken van een heup, dan wordt het sociale netwerk al snel kleiner. Ook kan het zijn dat de kinderen verder weg wonen en ze er simpelweg geen tijd voor hebben om in de avond iets leuks te doen met hun ouder. Er kan dan een isolement ontstaan of dat iemand zich wat eenzaam voelt.”

De formule van Vier het Leven is dat ouderen zelf voor hun uitje betalen. De rest wordt betaald via subsidies en donaties, zoals het Oranje Fonds. Ouderen worden thuis opgehaald door een vrijwilliger, die vervolgens met drie ouderen op pad gaat. Het leuke is dat ze elkaar dan leren kennen. Er is zelfs een keer een relatie ontstaan door een uitje. We maken per gemeente een programmaboekje, waar ouderen uit vijftig voorstellingen per jaar kunnen kiezen. Via huisartsen, kinderen van, welzijnsorganisaties, gemeentes en ouderen zelf komt Vier het Leven aan haar gasten. “Het kan in het begin best spannend zijn om in een auto te stappen en op uitje te gaan, maar als de ouderen eenmaal mee zijn, blijven ze komen. Soms gaat overigens de eerste keer een dochter of zoon mee om de drempel wat te verlagen.”

samen uit
Op uitje!

En de impact? “Mensen knappen er zo van op. We krijgen zoveel leuke reacties, soms zelfs een kaartje, met daarop dat ze er zo blij van worden. Het gaat namelijk niet alleen om het uitje zelf, maar ook dat ze na afloop een verhaal te vertellen hebben en dat ze iets hebben om naar uit te kijken. Veel ouderen vinden het al een feestje om zich netjes aan te kleden. Onze uitjes brengen mensen samen, waarbij de ouderen het gevoel krijgen dat ze van waarde zijn. Hierin spelen de vrijwilligers een grote rol. Vandaag, zaterdag 11 maart, hebben wij een speciaal uitje in het kader van NLdoet we gaan met zestien ouderen en zes vrijwilligers naar het Gelders Orkest in de stadhuishal in Arnhem. Dat wordt weer volop genieten!