Verbouwingstips: zo let je op de kleintjes

06 mrt 2017, 15:03 Populair
building joy planning plans
Pexels - publiek domein

Na lang zoeken heb je dan eindelijk je droomwoning gevonden: die pittoreske woning uit de jaren ’40 waar je al heel lang naar op zoek was. Vaak ziet de buitenkant er precies uit zoals je je had ingebeeld, maar vraagt de binnenkant om flink wat aandacht. Tijd voor een verbouwing! Dit gaat ons echter vaak niet in de koude kleren zitten, en ook onze portemonnee is niet altijd even blij met een verbouwing. Hoe kan je de verbouwing van je huis betaalbaar houden?

Een verbouwing kost vaak veel geld, energie en tijd en kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Vaak zit al ons geld al in het nieuwe huis en hebben we niet nog een grote pot met geld achter de hand om de nodige basis aanpassingen in huis te doen. Toch is het wel degelijk mogelijk om een verbouwing op een dusdanige manier te doen, dat het overzichtelijk én betaalbaar blijft.

Eerst denken, dan doen

Waar het vaak al misgaat, is dat een gedegen en duidelijke planning ontbreekt. Wanneer moet wat klaar zijn, wat kan je zelf, wat ga je uitbesteden en hoeveel heb je te besteden. Vraag ook verschillende offertes op. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en niet automatisch voor de goedkoopste te kiezen. Vraag offertes op tijd aan, want het duurt vaak langer tot je ze ontvangt. Ook is het zinvol om referenties aan te vragen, zodat je weet dat je een betrouwbare partij in huis haalt. Ga je verbouwen in een ouder huis? Zet dan minstens tien procent onvoorziene kosten in je begroting.

Hypotheek en bouwdepot

Als je een nieuwe woning gaat verbouwen, kan je de verbouwingskosten meenemen in je hypotheek, ook wel de verbouwingshypotheek. De hypotheekregels zijn dit jaar wat strenger. In 2016 mochten huizenkopers nog tot 102 procent van de woningwaarde lenen, maar dat is in 2017 nog maar 101 procent. Vaak is die één procent al hard nodig voor de kosten koper en blijft er dus weinig over om te verbouwen. Je kan dan denken aan een bouwdepot. Dit is een extra pot geld uit je hypotheek, die je alleen kan gebruiken voor verbouwingen waarmee de waarde van je huis stijgt. Het is de moeite waard om dit met je hypotheekverstrekker op te nemen, want die wil wel weten hoeveel je huis straks waard is. Vergeet niet het taxatierapport mee te nemen bij je hypotheekaanvraag.

Doe het zelf

Probeer zoveel mogelijk zelf te doen, mits je geen twee linkerhanden hebt. Dit scheelt in de kosten. Ga je je keuken of badkamer verbouwen, begin dan online te kijken wat je nodig hebt en vergelijk kwaliteit en prijs. Ben je bijvoorbeeld van plan om je badkamer volledig te renoveren, kies dan een plek uit waar je alles kan krijgen en waar deskundig advies wordt gegeven. Sanitairwinkel Megadump is zo’n winkel, met een showroom van 1000 m2, waar alles op het gebied van sanitair te krijgen is. Neem je planning en tekeningen mee en leg uit wat je wil en wat je budget is.

Een verbouwing vraagt om tijd en aandacht, maar dat is het meer dan waard. Voor je het weet is jouw pittoreske woning uit de jaren ’40 omgetoverd tot een waar paleis, zowel van buiten als van binnen.