Voorkom voedselvergiftiging: weet wat je eet

05 aug 2017, 10:00 Populair
delicious 1835848 340
Pixabay.com

Ben je net met vakantie en aan het genieten van je rust, word je opeens niet lekker. We hebben het bijna allemaal weleens ervaren: voedselvergiftiging. Per jaar hebben er 76 miljoen mensen last van. Expert voedselvergiftiging en advocaat Bill Marler weet hoe dit komt.

De meeste van ons weten wel dat we ziek kunnen worden van mosselen, ongewassen salade of als we eten bij een voedselstalletje op straat. Maar volgens Bill Marler, die al meer dan twintig jaar aan zaken werkt die te maken hebben met voedselvergiftiging, zijn er meer producten waar we voorzichtig mee moeten zijn. Volgens hem zijn we vaak te naïef als het op eten aankomt en weten we niet wat er met ons eten gebeurt voordat we het in onze mond stoppen. Op HealthyWay deelt hij een aantal voedingsproducten die hij pertinent weigert te eten.

Voorgesneden fruit

Het klinkt ideaal en handig: voorgesneden fruit. Zeker voor onderweg of als je naar het strand gaat. We denken dat we gezond bezig zijn en onze hoognodige vitamines binnenkrijgen. Niets is minder waar. Voorgesneden fruit staat tiende op de lijst van etenswaren die voedselvergiftiging veroorzaken en dienen we volgens Marler te vermijden als de pest. Eet een heel stuk fruit binnen een aantal dagen na aankoop, dan is er niets aan de hand.

Rauwe spruiten

Spruiten zijn vaak bij kinderen geen favoriet, maar ook volwassenen dienen goed op te letten als het om rauwe spruiten gaat. Als ze nog rauw zijn en je wilt ze door je salade heen doen of je brood ermee beleggen, loop je het risico om ziek te worden. In de afgelopen twintig jaar zijn er dertig gevallen geweest van epidemieën die door rauwe spruiten werden veroorzaakt. Onder andere salmonella en E.coli kunnen op de loer liggen. Gekookte spruiten zijn geen enkel probleem.

Rauwe eieren

Een ei hoort erbij, wie is er niet opgegroeid met deze woorden? Een ei eten voor ons dagelijkse portie proteïne is zeker zinvol, maar zorg ervoor dat deze gekookt, gebakken of in een roerei zit verwerkt. De kans op een salmonellabesmetting is namelijk aanwezig als je een ei rauw eet. De bacterie kan zowel aan de binnenkant van het ei zitten als op de schaal aan de buitenkant.

Rauw vlees

Een stukje rauwe tartaar of niet al te doorbakken stukje steak kan heerlijk zijn, maar niet zonder gevolgen. Marler adviseert zelfs om een steak alleen maar medium well (half doorbakken) te eten. Dit heeft te maken met de bacterie E.coli en salmonella. Een stuk vlees dient minstens boven de zeventig graden verhit te zijn. Bij hamburgers en gehakt moet het zelfs nog beter verhit worden.

Oesters

Je vindt het lekker of niet: oesters. Het eten van oesters schijnt lustopwekkend te zijn, maar los van de lust kan het ook een voedselvergiftiging veroorzaken. Dan krijgt een romantische avond opeens een hele andere wending. Oesters eten alles wat ze tegenkomen in het water en daarom is het oppassen geblazen als je ze gaat eten.