Stel, je hebt zin een kop thee. Dan zetten de meesten van ons de waterkoker aan, waar nog een laag water van de vorige keer in zit, en schenken we vervolgens na het koken onze kop in. Herkenbaar? Je bent niet de enige die dit doet, maar volgens de UK Tea and Infusions Association bega je hiermee een grote fout.
Water voor een tweede keer koken gebeurt dagelijks, omdat het gemakkelijk is, maar ook om verspilling tegen te gaan. Onderzoekers stellen echter dat je beter het oude water weg kunt gooien. “Als je het water voor een tweede keer kookt, zorgt dat voor een platte smaak”, legt voorzitter William Gorman uit aan The Telegraph . “Opnieuw koken haalt al het zuur- en stikstof uit het water, waardoor je vies water en smakeloze thee krijgt.”
Smakeloze thee, daar zit niemand op te wachten. Hoewel je het aan de smaak van je thee wellicht niet zal merken, kan je gezondheid er wel onder lijden als je water voor een tweede keer kookt. En dat willen we natuurlijk niet. “Kook je hetzelfde water een tweede keer, dan loop je het risico dat bepaalde concentraties zoals nitraten en fluoride versterken”, aldus chemist Anne Helmenstine. “Bij iedere kookbeurt worden deze steeds geconcentreerder en zal je er dus meer van binnenkrijgen, terwijl je die stoffen juist zo min mogelijk in je lichaam wilt hebben.”
Wil jij dus een smaakvol én gezond kopje thee in de ochtend? Zorg dan voor vers water in je waterkoker. Tip tegen verspilling: schenk je waterkoker niet te vol.