Ter Mors hoopt nog op achtervolging

Foto: ANP

Jorien ter Mors heeft de hoop op een plekje in de olympische achtervolgingsploeg van Nederland bij Pyeongchang 2018 nog niet opgegeven. De 28-jarige schaatsster uit Twente haalde bij Sotsji 2014 met Ireen Wüst en Marrit Leenstra (plus ‘invalrijdster’ Lotte van Beek) olympisch goud binnen, nadat ze eerder in Rusland al de olympische titel op de 1500 meter had veroverd. Voor de komende Winterspelen in februari in Zuid-Korea zijn vooralsnog echter Wüst, Leenstra en Antoinette de Jong aangewezen.

,,Ik heb natuurlijk niet voor niets het hele jaar het traject meegedraaid”, zei Ter Mors, nadat ze bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf de 1000 meter had gewonnen. ,,Of het een teleurstelling was dat ik niet ben aangewezen? Nou ja, wel verwacht, zo gaat dat in Nederland. Je kunt niet iedereen aanwijzen. Er zijn zoveel andere goede rijdsters.”

Volgens bondscoach Geert Kuiper is Ter Mors in de afgelopen jaren te weinig in actie gekomen op de ploegachtervolging, en ook op de 3000 meter, om voor een voorselectie in aanmerking te komen. ,,Maar dat was vier jaar geleden niet anders en toen haalde ik met de vrouwenploeg toch ook goud in Sotsji? Wie het hardste rijdt, moet aan de olympische start verschijnen, zo simpel was het en is het volgens mij nog steeds.”

Ter Mors mikt op de langebaan ook nog op een olympisch ticket op de 1500 meter en op de 500 meter. Ze neemt bij de Winterspelen eveneens deel aan het shorttracktoernooi, met startbewijzen op de 1500 meter en de aflossing.