Schouten pakt derde titel op NK marathon

Foto: ANP

Irene Schouten heeft in Utrecht haar Nederlandse titel op de marathon op kunstijs geprolongeerd. De 25-jarige schaatsster was na honderd ronden de snelste in de eindsprint. Voor de kopvrouw van Royal A-ware was het haar derde titel op rij in deze discipline. Lisa van der Geest eindigde als tweede en Emma Engbers kwam als derde over de finish.

Schouten is de derde schaatsster die de Nederlandse marathontitel op kunstijs drie keer op rij wint. Eerder slaagden Atje Keulen-Deelstra en Gretha Smit daarin. ,,Ik kom in een heel mooi rijtje”, liet Schouten opgetogen bij de NOS weten. ,,Het was een zware wedstrijd op slecht ijs. Ik had gelukkig in Carien Kleibeuker een super knecht. Zij reed zó sterk, Carien heeft heel veel kopwerk voor mij gedaan. Zij verdiende het ook om te winnen.”

De strijd op het ijs van de Vechtsebanen kende al in het eerste deel veel uitvallers. Halverwege vormde zich een kopgroepje van twaalf rijdsters, met onder anderen Schouten, Kleibeuker en Janneke Ensing. Iris van der Stelt, de leidster in het klassement om de KPN Marathon Cup, miste de slag en moest daardoor met een bijrol genoegen nemen.

In het laatste kwart werd het uitgedunde peloton door tien schaatssters op een ronde gezet. Daarna begon het tactische spel onder de koploopsters. Nadat het peloton voor de elfde plek had gestreden, bleven er nog tien ronden voor de kopgroep over. Een korte vluchtpoging van Ensing, Jade van der Molen, Corina Strikwerda en Anne Tauber leverde niets op waarna Schouten in de laatste ronde haar kwaliteiten als afmaker kon tonen.

Schouten komt bij Pyeongchang 2018 op de olympische massastart uit. Bij het olympisch kwalificatietoernooi de afgelopen week in Thialf stelde ze nog teleur (dertiende op 3000 meter en zesde op 5000 meter). ,,Ik heb in Heerenveen niet gereden zoals ik wilde en zoals ik kon. Bij dit NK heb ik het wel weer laten zien. Deze titel geeft veel vertrouwen voor de Winterspelen in Zuid-Korea.”