Verweij naar EK afstanden

Foto: ANP

Koen Verweij doet komend weekeinde mee aan de Europese kampioenschappen afstanden in Kolomna. De Nederlandse schaatser verschijnt aan de start op de 1000 meter, de 1500 meter en de teamsprint, meldt de KNSB dinsdag.

Veel schaatsers laten het toernooi schieten omdat ze in aanloop naar de Olympische Spelen van volgende maand voor een andere voorbereiding kiezen. Zo doen onder anderen Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Kjeld Nuis en Ireen Wüst niet mee.

Verweij verzekerde zich vorige week van vier olympische startbewijzen, op de 1000 en 1500 meter, de ploegachtervolging en de massastart. Voor Nederland doen aan de EK afstanden verder Ronald Mulder, Hein Otterspeer, Michel Mulder, Thomas Krol, Marcel Bosker, Jan Blokhuijsen en Simon Schouten mee.

Bij de vrouwen bestaat de Nederlandse schaatsploeg voor de EK uit Letitia de Jong, Sanneke de Neeling, Mayon Kuipers, Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Linda de Vries, Carlijn Achtereekte, Annouk van der Weijden, Esmee Visser en Melissa Wijfje.

Het is de eerste keer dat de EK afstanden op het programma staan. Vrijdag staan in de Russische stad voor de mannen en vrouwen de 500 en 1500 meter op het programma, een dag later gevolgd door de 1000 meter en de 3000 meter (vrouwen) en 5000 meter (mannen). Het toernooi eindigt zondag met de onderdelen ploegenachtervolging, teamsprint en massastart.