Roglic wint Ronde van Romandië

Foto: ANP

De Sloveen Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De slotrit van de koers uit de UCI WorldTour ging van Mont-sur-Rolle naar Genève over 182 kilometer. Zoals verwacht deden zich geen grote wijzigingen in het klassement meer voor. De rit eindigde in een massasprint, gewonnen door de Duitser Pascal Ackermann van Bora-hansgrohe.

Roglic won dit jaar al de Ronde van Baskenland waarin hij ook een rit, een individuele tijdrit, won. De Sloveen, een voormalig schansspringer, pakte de leiderstrui op de tweede dag en hield stand in de klimtijdrit (2e, vrijdag) en de bergrit van zaterdag. Daarin moest hij alleen de Deen Jakob Fuglsang voor zich laten.

,,Woorden schieten tekort. We zijn, ook als ploeg, zo blij met deze overwinning”, glunderde Roglic na de slotrit in Genève. ,,Ik wist dat ik sterk was en ik was ook optimistisch, maar je moet het nog wel doen. Dat is niet eenvoudig. Elke dag was zwaar en elke etappe was beslissend. We hebben het als ploeg deze week fantastisch gedaan. Ik kan niet meer dan zeggen dat ik trots ben op dit team.”

Ploegleider Merijn Zeeman roemt de ontwikkeling van de renner die aan zijn derde seizoen bij de ploeg bezig is. ,,Het is een droom zoals hij zich ontwikkelt. Als persoon, als wielrenner en als leider van deze ploeg. Het is een fantastisch iemand om mee samen te werken.”

Vijf vroege vluchters werden ruim 10 kilometer voor de streep in Genève gegrepen door het peloton, waar de mannen van Bahrain het tempo bepaalden. Maar hun sprinter Sonny Colbrelli slaagde er niet in het werk af te maken. De Italiaan eindigde slechts als zesde. De ereplaatsen waren voor de Deen Michael Mørkøv en de Italiaan Roberto Ferrari.

In het eindklassement hield Roglic een marge van acht seconden op de Colombiaan Egan Bernal. De Australiër Richie Porte werd derde. Roglic’ ploeggenoot Steven Kruijswijk eindigde als zesde.