Eerste wereldtitel voor windsurfster De Geus

Foto: ANP

Windsurfster Lilian de Geus heeft voor het eerst de wereldtitel veroverd. De 26-jarige zeilster is al voor de medalrace zeker van het goud in de RS:X-klasse bij de WK voor de kust van Aarhus. Na twee bronzen medailles op de WK’s van 2015 en 2016 mag De Geus zich nu voor het eerst wereldkampioen noemen. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 greep ze net naast de medailles (vierde op één punt van het brons).

De Nederlandse zeilster won vrijdag twee van de laatste drie reguliere races, terwijl haar grootste concurrente Yunxiu Lu uit China tegenvallende resultaten neerzette. De Geus sloeg daardoor aan kop van de ranglijst een groot gat. Met alleen de medalrace voor de top tien nog op het programma, heeft ze liefst 40 punten voorsprong op de nummer twee, olympisch kampioene Charline Picon uit Frankrijk.

De Geus moet weliswaar de medalrace nog varen voordat ze officieel het goud om haar nek gehangen krijgt, maar ze vierde alvast een feestje op het water. Met de Nederlandse vlag boven haar hoofd stond ze op haar plank na de laatste reguliere race, waarin de geboren Blaricumse vierde werd.

,,Ik kwam over de finish en ze zeiden dat ik klaar was. Ik ben wereldkampioen! Echt geweldig”, zei De Geus. ,,Ik had een lastig jaar na Rio en dan is het toch wel super dat ik hier de wereldtitel kan pakken. Al mijn concurrenten van Rio waren ook hier. Heel lekker om revanche te kunnen nemen.”

Bij de mannen komt er ook een Nederlandse wereldkampioen. Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe gaan als nummers één en twee van het klassement zondag in de medalrace uitmaken wie het goud pakt. Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van Londen 2012 en Rio 2016 in de RS:X, handhaafde zich aan kop, terwijl Badloe van de vijfde naar de tweede plek steeg. Het verschil tussen de twee Nederlanders, die ook elkaars rivalen zijn in de strijd om een olympisch ticket naar Tokio 2020, bedraagt 13,6 punten. De Fransman Louis Giard heeft als nummer drie van het klassement al zo’n grote achterstand op Van Rijsselberghe (28 punten) dat hij hooguit zilver kan pakken.